Szerző: Ady Krisztián

2008. április 16. 12:46

Újabb részletek az ASUS második generációs mini noteszgépéről

Az ASUS hivatalosan is közzétette végre második generációs Eee PC-je pontos specifikációját, így minden apró részletre fény derült a hajszálnyival nagyobbra nőtt, 8,9 hüvelykes mini noteszgépről. A háttértár mérete is növekedett, a FingerGlide egérpad pedig több érintést is érzékel egyidőben, mint a Macbook Airé.

[HWSW] Az ASUS hivatalosan is közzétette végre második generációs Eee PC-je pontos specifikációját, így minden apró részletre fény derült a hajszálnyival nagyobbra nőtt, 8,9 hüvelykes mini noteszgépről. A háttértár mérete is növekedett, a FingerGlide egérpad pedig több érintést is érzékel egyidőben, mint a Macbook Airé.

A legfontosabb újítás a 7 hüvelykesről 8,9 hüvelykesre nőtt kijelző, melynek 1024 x 600 pixeles felbontása sokkal használhatóbb, mint a 7 hüvelykes változat 840 x 480 pixelese. Az új modellekben már minimum 1 gigabájtnyi DDR2 memória kap helyet. A méretnövekedés ellenére a második generációs Eee PC tömege még mindig nem emelkedett 1 kilogramm fölé, bár már csak hajszálnyira van tőle.

Az Eee PC 900 két változatban lesz elérhető, mindkettő azonos áron. A Linuxos verzió 4 gigabájt + 16 gigabájtnyi háttértárral érkezik, míg a Windows XP-t futtatónál a Windows XP áráért 8 gigabájtnyi flashmemóriával fizetünk, itt csak 4 + 8, azaz összesen 12 gigabájttal gazdálkodhatunk. Mindkét modellben helyet kap az 1,3 megapixeles kamera, mikrofon, három USB2.0 port, VGA-kimenet, és a memóriakártya-olvasó. Az akkumulátoros üzemidő attól függ, hogy 4- vagy 6-cellás akkumulátor használunk, utóbbi a specifikáció szerint 3,5 órán át üzemelteti a kis noteszgépet.

Az Eee PC 900 sorozat másik újdonsága a megnövelt méretű egérpad, melyet FingerGlide-nak neveztek el. Ezzel a touchpaddel ugyanúgy nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük két ujjal a képeket, vagy lapozhatunk, görgethetünk, mint a Macbook Airével, azonban ezt nem minden alkalmazás támogatja majd.

Balra a 701-es, jobbra a 900-as Eee PC; forrás: Engadget; további képekért kattints a fotóra!

A használt processzorról és lapkakészletről egyelőre nem érhető el több információ, az ASUS dokumentuma is csak egy "Intel Mobile" processzorra hivatkozik. Egyes korábbi pletykák szerint elképzelhető, hogy az új Eee PC Intel Atom processzorral érkezik. A két új modell május elején lesz kapható Európában, pontosabban az Egyesült Királyságban, ahol 349 fontot kell majd fizetni értük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról