:

Szerző: Bányai György

2008. április 15. 10:54

Sharp ultramobil PC Atom processzorral, billentyűzettel és W-SIM kártyahellyel

A Sharp és a Willcommal együtt mutatta be Atom-alapú ultramobil PC-jét, melyen a Microsoft legújabb, Windows Vista operációs rendszere fut. A számítógép azon kívül, hogy az egyik legkisebb vistás számítógép, még QWERTY billentyűzetet is tartalmaz.

[HWSW] A Sharp és a Willcommal együtt mutatta be Atom-alapú ultramobil PC-jét, melyen a Microsoft legújabb, Windows Vista operációs rendszere fut. A számítógép azon kívül, hogy az egyik legkisebb vistás számítógép, még QWERTY billentyűzetet is tartalmaz.

Az 1,33 gigahertzes órajelű Atom processzorral szerelt ultramobil PC-ben (UMPC) egy gigabájtnyi rendszermemória -- ez lehet, hogy kevés egy kicsit a Vistának -- és 40 gigabájtnyi merevlemez kapott helyet. A kisgép öt hüvelykes érintésérzékeny kijelzője 1024 x 600 képponton tálalja a látnivalókat, az adatbevitel a kijelzőrész felcsúsztatása után hozzáférhető QWERTY billentyűzeten, vagy egy speciális, érintésérzékeny egérhelyettesítő segítségével is történhet.

A 188 x 84 x 25,9 milliméteres készülékház egy két megapixeles kamera mellett egy MicroSD memóriakártyát fogadni képes résnek is ad helyet. Ezeket a Willcom által fejlesztett, Tajvanban, Japánban és Thaiföldön igen elterjedt W-SIM rendszerű kártyahely egészíti ki, melybe olyan speciális SIM-kártya csúsztatható, amely a felhasználói adatok mellett az összes olyan hardvert is tartalmazza, amely a kapcsolat kiépítéséhez szükséges. Az UMPC nem csak a Sharp, hanem a Willcom kínálatában is megtalálható, előzőében a megjegyezhetetlen WS016SH, utóbbiéban pedig a jóval egyszerűbb D4 néven.

Sharp UMPC

A készülék mellé dokkoló is jár, ez négy USB 2.0 porttal és monitorkimenettel is rendelkezik, valamint tartalmazza a vezetékes hálózatokhoz szükséges Ethernet aljzatot is, amely az UMPC 802.11 b/g vezeték nélküli adapterét egészíti ki. Az UMPC nem a legolcsóbbak egyike, az 1272 dolláros ár két év mobilszolgáltatóval kötött hűség mellett értendő. A termék először Japánban válik elérhetővé, de ősszel a más földrészekre, piacokra is eljuthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.