Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 14. 12:47

Küszöbön a Centrino 2 megjelenése, szállingóznak az első részletek

Egy ausztrál PC-gyártó weboldalára idő előtt kerültek fel információk a Centrino 2 platformról, amelyet a június elején megrendezésre kerülő Computex 2008 kiállításon leplez majd le az Intel.

[HWSW] Egy ausztrál PC-gyártó weboldalára idő előtt kerültek fel információk a Centrino 2 platformról, amelyet a június elején megrendezésre kerülő Computex 2008 kiállításon leplez majd le az Intel.

A Montevina kódnevű új mobil platform már 45 nanométeres processzorokat tartalmaz. A Pioneer Computers weboldala alapján a kínálat csúcsát a 6 megabájt L2 cache-sel rendelkező 3,06 GHz-es Core 2 Extreme X9100 jelenti majd, az alapváltozat pedig a 3 megabájt L2 cache-sel szerelt 2,26 GHz-es Core 2 Duo P8400 lesz. A modellsort a 2,4 GHz-es P8600, a 2,53 GHz-es P9500 és a 2,8 GHz-es T9600 egészíti ki. A 8-as sorozatba tartozó processzorok mindegyike 3 megabájt másodszintű cache-t tartalmaz, a 9-es sorozat tagjai már 6 megabájttal gazdálkodnak.

A Montevina által hozott legnagyobb változást vélhetően a Cantiga kódnevű chipkészletbe integrált X4500 grafikus mag driverének DirectX 10 támogatása, valamint az ugrásszerűen nagyobb 3D-grafikus teljesítmény képezi. Az X4500 az X3100-nál kettővel több, összesen tíz shadert tartalmaz, és az órajele is magasabb az elődnél, ami összességében látványos gyorsulást ígér. A tavaszi Intel Developer Forumon Dadi Perlmutter, az Intel Mobility Group vezetője a Centrino 2 platform grafikus teljesítményét a "Universe at War: Earth Assault" játékkal demonstrálta, a szemtanúk szerint a valós idejű stratégiai játék meglepően jól futott a kiállított notebookon.

Perlmutter szerint a Montevina videovezérlőjét a nagyfelbontású tartalmak hardveres dekódolására is felkészítették, ennek köszönhetően akár akkumulátoros üzemről, csökkentett órajelű processzorral is lehet majd Blu-ray filmeket nézni a notebookokon. A Montevina energiatakarékosság terén is szolgál újdonságokkal, ezek közül az egyik a DDR2-nél alacsonyabb feszültséggel működő DDR3 (800 és 1066 MHz) memóriák támogatása. Az új chipkészletnek nem csak a 802.11n Wi-Fi, hanem a WiMAX-vezérlő is része lesz már, utóbbiról az Echo Peak kódnéven fejlesztett adapter gondoskodik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról