Szerző: Ady Krisztián

2008. április 10. 12:06

A Nokia internettermináljain megkóstolható a Mozilla új mobilos böngészője

Az előzetes eredmények igen bíztatóak, meglepően jól teljesít a Mozilla új, Fennec kódnéven fejlesztett, egyelőre ismeretlen platformokra készülő, tavaly októberben bejelentett új mobil böngészője. A Nokia N800 és N810 internettermináljain egy előzetes alfa változatot ki is lehet próbálni .

[HWSW] Az előzetes eredmények igen bíztatóak, meglepően jól teljesít a Mozilla új, Fennec kódnéven fejlesztett, egyelőre ismeretlen platformokra készülő, tavaly októberben bejelentett új mobil böngészője. A Nokia N800 és N810 internettermináljain egy előzetes alfa változatot ki is lehet próbálni.

Az előzetes, Javascript futtatásának sebességét mérő tesztek szerint sokszor gyorsabb a Firefox 3 alapjaira épülő, jelenleg fejlesztett böngészőmotor, mint az internetterminálok OS2008 linuxos operációs rendszerében található, szintén Mozilla-alapú. Az új böngésző megjelenési dátuma továbbra sem ismert, a gyors előzetes alfa közzététele azonban feszített tempót sejtet.

Az új, Fennec kódnevű mobil Firefoxról most sem derültek ki újabb részletek, mindössze annyirt lehet tudni a korábbi közlemények, nyilatkozatok alapján, hogy kezel majd kiterjesztéseket is, amelyekkel további funkciókkal ruházható fel a böngésző.

Fennec

A Mozillának jelenleg is van mobiltelefonos böngészője, a kizárólag Windows Mobile-on futó Minimo, azonban ennek fejlesztését beszüntették. A Firefox kulcsfontosságú része az Ubuntu Mobile kezdeményezésnek és az Intel Linuxot futtató mobil internetes eszközökre vonatkozó "Moblin" terveinek is.

A mobilpiac óriási, idén már biztosan több mint 1 milliárd készüléket adnak el, és a felhasználók szívesen csatlakoznak a világhálóra a készülékekről, elsősorban a fejlődő piacokon, ahol az infrastruktúra hiánya miatt vezetékes internetezésnek nem is alkulhatott ki kultúrája. Ilyen piac például Kína, ahol az internet-előfizetők több mint negyede a mobiltelefonjáról éri el a hálót. A világ legnépesebb országában percenként 100 új internetezőt regisztrálnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról