Szerző: Bányai György

2008. április 17. 08:45

Kipróbáltuk: Logitech Squeezebox Duet hálózati zenelejátszó

A Logitech számos vezeték nélküli zenelejátszót kínál, melyek közül már kipróbáltuk a Squeezeboxot. Ennek most egy frissített, továbbfejlesztett változata járt nálunk, a Squeezebox Duet, ami hozza az előd minőségét, de nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki élvezni szeretné.

[HWSW] A Logitech számos vezeték nélküli zenelejátszót kínál, melyek közül már kipróbáltuk a Squeezeboxot. Ennek most egy frissített, továbbfejlesztett változata járt nálunk, a Squeezebox Duet, ami hozza az előd minőségét, de nagyon mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki élvezni szeretné.

Mire jó a Squeezebox?

A Logitech Squeezebox Duet egy vezeték nélküli zenelejátszó, mely PC-től távol is képes megszólaltatni a számítógépünkön tárolt zenéket, emellett internetrádiók vételére is alkalmas. A készüléktől igen sokat vártunk, a magas, négyszáz eurós vételár arra ösztönzött bennünket, hogy az egyébként elnézhető hibák, gyengeségek mellett se menjünk el. Ennyiért mindennek tökéletesnek kell lennie.

Squeezebox Duet

A vezeték nélküli hangrendszerek prémiumkategóriás képviselője, a Logitech Squeezebox Duet szakít a hagyományokkal: amíg a piacon kapható többi termék esetében egy LCD-vel ellátott vevő mellé egy egyszerű távirányító tartozik, addig a Duet esetében ez megfordul: az internetes kapcsolatért és a számítógépes összeköttetésért felelős, digitális-analóg jelátalakítást és a zenelejátszást végző dobozka még kijelzőt sem kapott, ezt a tervezők a távirányítóba építették.

Squeezebox Duet

Logikus döntés ez, hiszen maga a vevő nem hordozható: a hangszórókkal kiegészített hifi-hez, valamint a fali konnektorhoz vezetékkel csatlakozik. A jól olvasható, 2,4 hüvelykes színes kijelzővel ellátott távirányító viszont mozgatható, lehetővé téve a használójának, hogy akár a konyhában, akár a fürdőszobában teljes, eddig nem ismert komforttal kezelhesse a készüléket.

A csomagolás mintaszerű, akár mélyzöld stílusát, akár a papír és a műanyag "tojástartók" kidolgozását, anyagát nézzük, így kell egy terméket vásárlásra ösztönző módon a polcokra tenni. A Duet két fő részből áll, de ezek áramellátásáról is gondoskodni kell, a vevőegység és a távirányító mellett így két hálózati adaptert is kicsomagolhatunk. A hifi-berendezéssel a mellékelt sztereó RCA-kábel köti össze a vevőt, ránézésre ez sem a kétszáz forintos kategória.

Squeezebox Duet

Lássunk neki

Az üzembe helyezés a távirányító gombjain, illetve vezérlőtárcsáján keresztül történik, a kijelzőn megjelenő kérdésekre válaszolva gyorsan végigfuthatunk a nyelvet és pár apró beállítást érintő pontokon. A távirányító egy iPod ClickWheel-féle forgatható vezérlőtárcsával helyettesíti az iránygombokat, de az iPodoktól eltérően itt ez a tárcsa tekergetés közben tényleg forog. Az észlelt vezeték nélküli (802.11b/g) hálózatokat a Duet megmutatja, ezek közül választva csatlakozhatunk is a sajátunkhoz, amely természetesen lehet titkosított is (az első vezeték nélküli zenelejátszók csak a WEP titkosítást ismerték, a Duet már a WPA2-vel is megbirkózik). A vevőegység hátoldalán Ethernet-csatlakozót is találhatunk, ennek segítségével a Duetet a routerünkhöz is kapcsolhatjuk.

Mielőtt a Duetet az internetre csatlakoztanánk, regisztrálnunk kell a készüléket: a távirányító kijelzőjén megjelenő PIN-kódot meg kell adni a Logitech squeezenetwork.com weboldalán. Az ingyenes webrádiók ezután éppúgy hallgathatók, mint a fizetős szolgáltatások -- mint például a Rhapsody és Pandora --, ezekhez a készülék egyaránt képes csatlakozni. A lejátszandó jelfolyamok ezután akár hallgatottság szerint, akár stílus szerint is kiválaszthatók a kijelzőn megjelenő soksoros, ikonokkal is ellátott listából.

MP3 könyvtárak is a webrádiók mellett

A készülék fő funkciója, hogy számítógépünktől távol is elérhetővé teszi az azon tárolt zenéket, így a dolgozószobából és a gép mellé illesztett számítógépes hangszórók "hatótávjából" kilépve akár másik szobában is hallgathatóvá teszi azokat. Az adatátvitelt vezérelni kell, a számítógépünk ezt segédszoftver nélkül nem képes megtenni, ezért a gépre telepíteni kell a SqueezeCenter alkalmazást, amelyet a Logitech weboldaláról lehet letölteni -- ezt a böngészőn keresztül kezelhető programocskát nem is mellékelik a Squeezebox Duethez, hiszen a webelérés amúgy is feltétele a használatnak.

Squeezebox Duet

Lego és hangminőség

A Squeezebox távirányítójának segítségével egy komoly rendszer is kiépíthető, ugyanis egyszerre több vevőt is lehet vezérelni egy távirányítóról. Így kivitelezhető akár egy olyan konfiguráció is, amely minden szobában tartalmaz egy vevőt, amelyeken akár eltérő műsorszám is hallgatható: míg a nagyszobában webrádiót hallgatunk, addig a hálóban egy másik egységen a PC-n tárolt zeneszámok is lejátszhatók. A szobákon áthaladva név szerint válthatunk a vevőegységek között, amelyek között korábbi Squeezebox modell is lehet, ezek éppúgy részei lehetnek egy komplett többvevős rendszernek. Kérdés csak az, hogy további vevőegységhez hogyan lehet hozzájutni, mert a Logitech a vevőt és a távirányítót csak készletben kínálja.

Squeezebox Duet

A hangminőség nagyban függ a hifi képességeitől és a lejátszott tömörített állomány minőségétől, de azt állíthatjuk, hogy a 24 bites digitális-analóg jelátalakítóval ellátott Squeezeboxon semmi sem fog múlni, soha sem lesz gyenge láncszem a hifi-rendszerben. A tervezők a hátoldalon optikai és koaxiális digitális kimenetnek is találtak helyet, mely inkább a sokrétűbb csatlakoztatási lehetőség kedvéért került a burkolatra, mint a jobb hangminőség miatt, mert vevőegység analóg hangkimenete is szinte teljesen zajtalan.

Olcsóbb is lehetne, de megéri az árát

A Logitech Squeezebox Duet képességeit és kivitelét tekintve megéri a négyszáz eurós vételárat, de sokan, (köztük mi is) jobban örültünk volna egy olyan terméknek, amely egyszerűbben, kényelmi extrák nélkül kínálja az alapvető zenejátszó funkciókat. Reméljük, a Logitech kínálatában szélesebb rétegek számára is elérető lesz a jövőben ez a termékcsoport, akár egyszínű kijelzővel, akár egysorossal. Még a Flickr képmegosztó állományairól is szívesen lemondunk, amely beállítható a távirányító képernyővédőjeként. Amíg ez megtörténik, olcsóbb, 30-50 ezer forint körüli áron kapható lejátszót továbbra is más gyártók kinálatából kell kiválasztanunk.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról