Szerző: Bányai György

2008. április 4. 09:22

Az év közepén jöhet az ASUS mobil internetes terminálja, az R50A

Az Asustek notebook-üzletágának vezére, Tony Chen ismertette a korábban beharangozott R50A MID (Mobile Internet Device) piacra kerülésének dátumát, emellett a termékkategória egészét is boncolgatta pár gondolat erejéig.

[HWSW] Az Asustek notebook-üzletágának vezére, Tony Chen ismertette a korábban beharangozott R50A MID (Mobile Internet Device) piacra kerülésének dátumát, emellett a termékkategória egészét is boncolgatta pár gondolat erejéig.

Az 5,6 hüvelykes, érintésérzékeny kijelzővel szerelt ASUS R50-et -- melyet az év elején leválasztott gyártórészleg, a Pegatron Technologies készít az ASUS számára -- a tervek szerint ez év közepén piacra dobja a cég. Az R50 nem csak Linuxszal, hanem akár Windows Vista operációs rendszerrel is rendelhető lesz. Chen szerint az R50 ára ötszáz dollár felett alakul majd. A számítógépnek novemberben érkezik majd egy frissített változata, melyet billentyűzettel is felszerelnek.

Az 1,33 gigahertzes Intel Atom processzorral szerelt R50A által kínált, a Google Maps-szel is együttműködni képes GPS navigáció mellett megtalálhatjuk a HSDPA adatkapcsolatra képes, SIM kártyaréssel ellátott 3G modult, valamint a tévétunert is, ha az internet böngészése mellett TV-műsort is szeretnénk nézni. Jó hír az azonnali üzenetküldő alkalmazások szerelmeseinek, hogy az R50A webkamerájának és mikrofonjának segítségével kép és hang is továbbítható az írott sorok mellett.

ASUS R50A MID

Chen beszélt arról is, hogy az Intel az Atom-alapú MID-ek megcélzott átlagos eladási árát nagyjából 500 dollár magasságába teszi, de ha képes árainak csökkentésére, akkor 2008-ban akár rohamra is számíthatunk a MID készülékek piacán. Az üzleti lehetőségek megugrását az ASUS notebook-főnöke 2009-re, a második generációs gépek piacra érkezésének idejére jósolja. A frissnek nevezhető termékkategória három év alatt a meglévőek (noteszgépek, tabletek) mellé zárkózhat.

Az R50-nel szorosan összefüggő gondolatokon túl Cheng a noteszgép üzetág nehéz helyzetéről is beszélt, mellyel kapcsolatban az amerikai pénzpiaci válság következményeként a noteboook-eladások visszaesését jósolja, amelyet a harmadik negyedévben behozhat a vállalat az iskolakezdéssel együttjáró jobb eladásokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról