Szerző: Bányai György

2008. április 3. 14:36

Az Intel bemutatta második generációs sulinoteszét

Az Intel az éppen zajló IDF rendezvényen mutatta be legújabb, második generációs iskolanoteszét, amely természetesen Intel processzort tartalmaz. Az új Classmate noteszgép vezeték nélküli hálózati csatolót kapott, akkumulátoros üzemideje pedig jóval hosszabb lett.

[HWSW] Az Intel az éppen zajló IDF rendezvényen mutatta be legújabb, második generációs iskolanoteszét, amely természetesen Intel processzort tartalmaz. Az új Classmate noteszgép vezeték nélküli hálózati csatolót kapott, akkumulátoros üzemideje pedig jóval hosszabb lett.

A frissített noteszgép 802.11 b/g vezeték nélküli és vezetékes hálózati csatolóval egyaránt rendelkezik, a kisiskolások által generált szélsőséges üzemi körülményeket pedig a robusztus gépházon kívül vízálló billentyűzet is tűri. A gép belsejében az első generációban alkalmazottal megyegyező 900 megahertzes Celeron M processzor felel a számításokért, de az Intel külön kitért arra, hogy a későbbi modellekben Atom processzor üzemel majd.

A két új, netbook kategóriába sorolt változat az elődben található 256 megabájtnyi memória dupláját kapta, hét-, vagy kilenc hüvelykes kijelző, hatcellás akkumulátor, valamint webkamera tartozik melléjük, a háttértároló pedig egy 30 gigabájtos merevlemez az eddigi egy gigabájtnyi flash-tárral szemben. Az iskolába szánt noteszek alkalmasak a Windows XP futtatására, de természetesen igény esetén Linux disztribúcióval is elboldogulnak. A gyártótól a tanterembe előtelepített tananyagokkal is érkezhetnek, melyek már több mint nyolc nyelven készültek el.

Az első Classmate PC-t speciális szoftverekkel szállították, amelyek lehetővé tették a gépek ellenőrzését, és egyes alkalmazások gyerekzáras tiltását is. A tanárok prezentációt tarhattak az egyes gépek monitorán, és nyomon követhették a nebulók tevékenységét, akik vele, vagy akár egymással együttműködve is tanulhattak. Az Intel ezenkívül a gépek pontos nyilvántartásához is segítséget nyújt, amivel megakadályozható azok nyom nélküli eltűnése, többek között egy TPM-chip révén, ami bizonyos időközönként megköveteli az iskolai infrastruktúrára csatlakoztatást, különben használhatatlanná teszi a gépet. Ezek a lehetőségek a második generációs gépekből sem hiányoznak.

Intel Classmate PC

"A világ gyerekeinek mindössze öt százaléka használ számítógépet és jut el a világhálóra. Az oktatás a legjobb példa arra, hogy a technológia miként teheti jobbá az életünket. Az Intel processzoros Classmate PC egy azon utak közül, amellyel támogathatjuk a gyerekek oktatását" -- mondta Andrew Chien az Intel alelnöke. Bár a szándék nemes, az amazon weboldalán április 4-étől megtalálható Classmate PC 400 dolláros ára nem teszi a készüléket kivételessé napjaink Eee őrületében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról