:

Szerző: Bányai György

2008. május 22. 10:29

Csináld magad SSD-meghajtó Compact Flash kártyákból a Centurytól

A flashmemóriás SSD-meghajtók lázban tartják a tárolópiacot, sorra érkeznek az olcsóbb, illetve a drágább, de gyorsabb megoldások. A Century olyan megoldással rukkolt elő, amely hagyományos Compact Flash kártyák segítségével ad fejektől és lemezektől mentes tárolóalternatívát.

[HWSW] A flashmemóriás SSD-meghajtók lázban tartják a tárolópiacot, sorra érkeznek az olcsóbb, illetve a drágább, de gyorsabb megoldások. A Century olyan megoldással rukkolt elő, amely hagyományos Compact Flash kártyák segítségével ad fejektől és lemezektől mentes tárolóalternatívát.

A Century "csináld magad" SSD meghajtója egy olyan adapter, amely Compact Flash kártyákat fogad, ezekből akár hármat is. Az adapterbe illeszthető flashkártyák nem tartozékok, ezeket külön kell beszerezni. A gyártó felhívja a figyelmet, hogy több CF kártya alkalmazásakor a leglassabb modell hatással van a többi sebességére, ezért érdemes azonos típusú, gyors kártyákat használni.

Az adapter kapacitása a behelyezett kártyák méretétől és a pénztárca vastagságától függ, elméleti maximuma két terabájt. Abban az esetben, ha a kapacitás mellett az adatbiztonságra is nagy hangsúlyt fektet a vásárló, akár RAID tömböket is konfigurálhat, melyek közül a RAID 0 megoldás nagyobb kapacitást és sebességet, a RAID 5 pedig nagyobb biztonságot ígér.

A legnagyobb teljesítmény érdekében célszerű egyazon gyártótól származó gyors, (legalább 20 megabájt/s-os) Compact Flash kártyát használni, melyeknél inkább a sebesség legyen elsődleges választási szempont, mint a kapacitás. A termék SATA és párhuzamos ATA illesztékkel egyaránt megvásárolható, ára 190 dollár alatt van. A megoldás nem újkeletű, már több éve lehet kapni olyan adaptereket, amelyek egy CF kártyát képesek a merevlemezvezérlőhöz csatlakoztatni. Az SSD őrület csak egy ok, hogy ezekről letörölhessük a port.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.