Szerző: Bányai György

2008. május 27. 16:14

A Samsung ultragyors 256 gigabájtos SSD-vel jelentkezett

A Samsung bejelentette legújabb SSD-meghajtóját, amely 256 gigabájtnyi adat számára biztosít tárterületet. A tároló érdekessége hogy MLC (SLC-nél lassabb, egyben olcsóbb) felépítése ellenére is villámgyors, akár 200 megabájt is kiolvasható belőle másodpercenként.

[HWSW] A Samsung bejelentette legújabb SSD-meghajtóját, amely 256 gigabájtnyi adat számára biztosít tárterületet. A tároló érdekessége hogy MLC (SLC-nél lassabb, egyben olcsóbb) felépítése ellenére is villámgyors, akár 200 megabájt is kiolvasható belőle másodpercenként.

A Samsung áttörésként jelentette be késő vasárnap új SSD-meghajtóját, amely 256 gigabájt adat elnyelésére képes, ami duplája a korábban bejelentett 128 gigabájtos változatnak, amelynél jóval gyorsabb is. Míg a 128 gigabájtos egységre 70 megabájtnyi adat kerülhetett másodpercenként, addig az újdonság 160 megabájtot is fogadhat. Az olvasási sebesség is megduplázódott, a 128-asnál látott 100 megabájt immár 200 megabájtra emelkedett másodpercenként, természetesen szekvenciális olvasás esetén.

A 256 gigabájtos meghajtó a kiemelkedő eredményt annak ellenére képes elérni, hogy felépítése okán a lassabb egységek közé tartozna, mert az MLC (Multi Level Cell) szervezés olcsóbb, és általában lassabb SSD meghajtók sajátja, míg a drágább SLC (Single Level Cell) felépítés szinte kivétel nélkül sebesebb egységeket eredményez.

Samsung 256 GB MLC SSD

A Samsung a bejelentés során kitért arra, hogy nagy erőkkel fejlesztették az MLC technológiát a 256 gigabájtos modellben látható szintre, mellyel céljuk az volt, hogy a meghajtó gyorsabb, SLC megoldásokban látható teljesítményt nyújtson, azok árának töredékéért. A tároló hosszú élettartamát is célként tartották maguk előtt a tervezéskor, amelyet az áttervezett vezérlőlapka segítségével emelhették hagyományos merevlemezi magaslatokba.

Az új, 1,8 és 2,5 hüvelykes fizikai méretben készülő 256 gigabájtos Samsung SSD meghajtók első próbapéldányai a noteszgép gyártókhoz kerülhetnek, igaz szeptemberig nekik is várniuk kell rájuk. A gyártó előzetes becslései szerint a tömegtermelés az év végén indulhat be. Árral kapcsolatos információk nem hangzottak el a bejelentés alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról