Szerző: Bodnár Ádám

2008. április 2. 09:14

ISO-szabvány lett az Office Open XML dokumentumformátum

Az International Standards Organization elfogadta szabványként a Microsoft Office Open XML dokumentumformátumot -- olvasható az Ecma International weboldalán . A szavazáson elsöprő többségben voltak a támogatók, a résztvevő országok háromnegyede szavazott igennel és csak 14 százalék volt a nem szavazatok aránya, köztük olyan országokkal mint Brazília, Kína és Kanada. Az ISO hivatalosan ma jelenti be az OOXML szabvánnyá emelését ISO/IEC DIS 29500 néven.

[HWSW] Az International Standards Organization elfogadta szabványként a Microsoft Office Open XML dokumentumformátumot -- olvasható az Ecma International weboldalán. A szavazáson elsöprő többségben voltak a támogatók, a résztvevő országok háromnegyede szavazott igennel és csak 14 százalék volt a nem szavazatok aránya, köztük olyan országokkal mint Brazília, Kína és Kanada. Az ISO hivatalosan ma jelenti be az OOXML szabvánnyá emelését ISO/IEC DIS 29500 néven.

Voltak furcsaságok

Az OOXML egy XML-alapú nyílt dokumentumformátum, amelynek specifikációját bárki ingyen elérheti és szabadon készíthet olyan szoftvereket, amelyekben implementálva van az OOXML. Az ellenzők szerint azonban az OOXML ellentmondásos és túl bonyolult, a felmerült kérdéseket pedig a február végén tartott genfi egyeztető ülésen (Ballot Resolution Meeting) sem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért nem lett volna szabad szabvánnyá emelni. Az Ecma nem is választhatott volna jobb időpontot a szabványosítás bejelentésére, mint április elsejét -- hangzik az OOXML támadóinak véleménye.

Az OOXML szabványosításának ellenzői az ISO-t és a szabványosítási folyamatot okolják azért, amiért a Microsoft végül sikerrel járhatott. A hírek szerint a mostani szavazáson is voltak furcsa esetek, Norvégiában például a nemzeti szabványosítási testület megfelelő bizottságában 80 százalékos elutasításta talált az OOXML, az ország mégis "igen" szavazatot juttatott el az ISO-hoz. Németországban, Nagy-Britanniában és Horvátországban is történtek furcsaságok az informatikával kapcsolatos jogi esetekre szakosodott Groklaw szerint.

Hogyan tovább?

Az OOXML szabvánnyá emelkedése azt jelenti, hogy a dokumentumformátum, illetve az azt használó, arra épülő szoftverek az OpenDocument Formattal (ODF) egyenlő eséllyel indulhatnak majd a kormányzati tendereken -- ezzel a Microsoft újabb évekre bebiztosította uralmát e területen. A szabványosítás is elsősorban a kormányzati megrendelések miatt volt fontos, miután egyes országokban a közszférában elvárássá vált, hogy a dokumentumcsere nyílt szabványos formátumokon keresztül történjen, hogy az iratokat akár évtizedekkel később is el lehessen olvasni.

Lerch Attila, a Microsoft Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a HWSW megkeresésére elmondta, a cég üdvözli az ISO döntését, de ez elsősorban nem a Microsoft, hanem az iparág sikere, "a racionalitás végül győzött". Lerch szerint a szabványosítási folyamat hasznára vált az OOXML-nek, és a beérkezett vélemények, változtatási javaslatok megvitatása után egy valóban jobb, tisztább, használhatóbb fájlformátum jött létre. A Microsoft meg fogja kezdeni a módosítások után szabvánnyá emelt "végleges" formátum implementációját a termékeiben, bár az OOXML ellenzői úgy vélik, a több mint 6 ezer oldalas dokumentációval rendelkező formátumot senki a világon, még maga a Microsoft sem tudja teljes egészében implementálni.

Megszűnik a Microsoft kizárólagos kontrollja

Az OOXML szabvánnyá emelése azt jelenti, hogy a dokumentumformátum sorsáról, esetleges továbbfejlesztéséről ezentúl nem a Microsoft, hanem az ISO határoz majd, a tagországok szabványosítási testületein keresztül. Megszűnik tehát a formátum feletti "Microsoft-önkény", a változtatásokat csak mint javaslatot nyújthatja be a cég (vagy bárki más), azok elfogadásáról vagy elvetéséről az ISO dönt.

Az OOXML mögött a Microsoft a legnagyobb erő, de olyan cégek is támogatják és implementálták már, mint a Novell, és az Apple. Előbbi az OpenOffice ingyenes irodai csomaghoz fejlesztett egy konvertáló programot, amivel az OOXML állományok használhatók, az Apple pedig számos saját szoftverében (pl. iPhone, iWork) támogatja a dokumentumformátumot. A Microsoft várhatóan májusban adja ki az Open XML fejlesztői készletet, amely segítségével leegyszerűsíthető az OOXML állományokat kezelő alkalmazások fejlesztése, illetve a bináris Office-formátumokat támogató szoftverek átalakítása OOXML-alapúvá. Az OOXML SDK-t folyamatosan frissíteni fogja a Microsoft, hogy a formátumban bekövetkezett legújabb változásokkal naprakészen tartsa azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról