Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 26. 08:32

Csökkentette PC-forgalmi kilátásait a Gartner

Csökkentette PC-forgalmi előrejelzését a Gartner, az elemzőcég szerint az idén 10 százalékkal 293 millió darabra nő a személyi számítógépek piaca, de az sem kizárt, hogy csak egyszámjegyű százalékos lesz a növekedés, amennyiben a globális gazdasági helyzet tovább romlik. Decemberben még közel 12 százalékos fellendülést prognosztizáltak a Gartnernél.

[HWSW] Csökkentette PC-forgalmi előrejelzését a Gartner, az elemzőcég szerint az idén 10 százalékkal 293 millió darabra nő a személyi számítógépek piaca, de az sem kizárt, hogy csak egyszámjegyű százalékos lesz a növekedés, amennyiben a globális gazdasági helyzet tovább romlik. Decemberben még közel 12 százalékos fellendülést prognosztizáltak a Gartnernél.

A piaci bővülés motorját továbbra is az egyre olcsóbbá váló notebookok szolgáltatják, valamint a fejlődő országok, ahol az átlagnál kétszer nagyobb az eladások növekedése. A Gartner szerint 2008 végén meg fog kezdődni a vállalatoknál a jelenleg használt asztali PC-k lecserélése, és ez a hullám egészen 2010 elejéig tart majd, ami további lökést ad az eladásoknak. A globális PC-forgalomnak mintegy 60 százalékát adják a lecserélt vállalati PC-k, a telített amerikai piacon pedig a négyötödét, így ez mindenképpen meghatározó tényező.

George Shiffler elemző ugyan azt állítja, a PC-piac jó formában van, de az amerikai gazdasági hanyatlás, a növekedő olajár, valamint a pekingi olimpiát követő időszakkal kapcsolatos növekedési várakozások komolyan befolyásolhatják az eladásokat. A Gartnernél úgy látják, a PC-piac már nincs annyira kitéve a fejlett országok gazdaságával kapcsolatos kilátásoknak, de azért még távolról sem "recesszióálló".

A rivális IDC a múlt héten tette közzé PC-piaci előrejelzését, az elemzőcég szerint az idén várhatóan 12,8 százalékkal nő a globális PC-piac, így a gyártók összesen 302 millió számítógépet szállítanak le. Az IDC szerint 2007-ben világszerte 269 millió asztali PC, notebook és x86 szerver talált gazdára, ami éves szinten a piac 14,3 százalékos bővülését jelenti. Az eltérő metodikával dolgozó Gartner 271,2 millió gép eladását jelentette, az ő becsléseik szerint a forgalom 13,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról