Szerző: Ady Krisztián

2008. március 21. 09:55

Egymásra licitálnak HSDPA-lefedettségben a hazai szolgáltatók

Folytatódik a mobilinternet-háború itthon: alig egy nappal azt követően, hogy a Vodafone megelőzte a Pannont a HSDPA-val lefedett települések számát illetően, a Pannon gyorsan bejelentette, hogy a novemberi 81-ről 156-ra növelte a villámgyors mobilinternettel ellátott települések számát.

[HWSW] Folytatódik a mobilinternet-háború itthon: alig egy nappal azt követően, hogy a Vodafone megelőzte a Pannont a HSDPA-val lefedett települések számát illetően, a Pannon gyorsan bejelentette, hogy a novemberi 81-ről 156-ra növelte a villámgyors mobilinternettel ellátott települések számát.

A Vodafone az utóbbi hetekben és napokban többek között Pápán, Várpalotán, Gyöngyösön és Hajdúszoboszlón indította el a 3G/HSDPA hálózatát. A Pannon egyelőre konkrét településneveket nem közölt [azóta már megtették -- a szerk.] , de azt elárulta, hogy már 156 település lakói élhetnek a HSDPA technológia nyújtotta villámgyors mobilnettel -- az online térképen nyomon követhető a lefedettség.

A szolgáltató közleménye szerint a fejlesztések első ütemében a fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Fejér megyében, valamint a Balaton-parton és a Velencei-tó térségében növelte a lefedettséget, most pedig a kisebb városokra, községekre fókuszál. Lakosságra vetítve 47,4 százalék érheti el a 3G/HSDPA hálózatot a Pannonnál.

A HSDPA techológiával 1,8-7,2 megabit/s-os elméleti maximális sebességgel internetezhetünk a hálózat és az alkalmazott modem képességeitől függően, feltöltési irányban pedig a legújabb modemek akár 2 megabit/s-os sebességre is képesek. A valós sebesség viszont sokmindentől függ: a felhasználó készüléke és az adott hálózat által támogatott adatátviteli technológiától, az adott területen lévő felhasználók számától, a domborzati adottságoktól, és a hálózat pillanatnyi leterheltségétől is.

A Pannon legutóbbi HSDPA-lefedettségi térképe
A Pannon legutóbbi HSDPA-lefedettségi térképe

A Pannon mobil szélessávnak hívja a maximálisan 200-220 kbit/s-os letöltést nyújtó, modemezéshez hasonló válaszidejű EDGE-et is, a több megabites internetelérések korában ez azonban nem is annyira finom csúsztatásnak tűnik. Ahogyan a többi szolgáltató is, a Pannon is akciókkal próbál minél több előfizetőt szerezni, jelenlegi promóciójában az első három hónapban 990 Ft-ot kell csupán fizetni a mobilinternetért egyéves hűségnyilatkozat vállalása mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról