Szerző: Bányai György

2008. március 19. 16:14

Érintőképernyős kompaktgép a Panasonictól

A Panasonic ma jelentette be fémházas, ötszörös közelítésre alkalmas optikával szerelt 10 megapixeles kompakt fényképezőgépét, melynek kijelzője érintésérzékeny. Az újdonság mindezek mellett 25 milliméteres nagylátószögről indítja a zoomtartományt.

[HWSW] A Panasonic ma jelentette be fémházas, ötszörös közelítésre alkalmas optikával szerelt 10 megapixeles kompakt fényképezőgépét, melynek kijelzője érintésérzékeny. Az újdonság mindezek mellett 25 milliméteres nagylátószögről indítja a zoomtartományt.

A Lumix DMC-FX500 a gyártó első érintésérzékeny kijelzővel szerelt modellje, amelyet akár ujjal, akár a mellékelt toll segítségével lehet kezelni. E három hüvelykes kijelző 230 ezer képpontból állítja elő a képet. A fényképezőgép alapadatai közül a 10 megapixeles, 1/2,33 hüvelykes képérzékelő és az ötszörös zoomra alkalmas nagylátószögű Leica DC Vario-Elmarit optika mellől nem hiányzik a gyártó optikai, lencsetag mozgatásán alapuló rázkódásvédelme sem.

A 25 milliméteres gyújtótávolság használatakor közel kétszer annyi fér a képmezőbe, mint egy általános, 35 milliméteres optikával szerelt fényképezőgép esetében, ez jó nagy adag szabadságot ad a felhasználónak, aki extrém ötletei megvalósításakor éppúgy profitálhat belőle, mint hétköznapi fotók készítése közben egy szűk belvásosi sikátorban a városnéző túra során. A DMC-FX500 követő autofókusszal is el lett látva, mely félig lenyomott exponálógomb esetén is módosíthat a rögzített fókuszon, akár mélységében, akár a fotózandó alany síkbéli elmozdulásakor is.

Panasonic Lumix DMC-FX500

A fényképezőgép Venus IV képfeldolgozó processzora nagyon gyors, képes 30 képkockás filmfelvételre még 1280x720 képpontos felbontás mellett is. A számos intelligens fotózást könnyítő megoldás mellett még igen rossz fényviszonyok mellett is értékelhető képek készülhetnek, mert az ISO érzékenység egészen az 6400-as értékig állítható. A 175 grammos, 94,9x57,1x22,9 milliméteres kompakt 50 megabájtnyi belső memóriát tartalékol a behelyezhető SD/SDHC kártyák betelltének esetére, az áramellátás speciális lítiumion akkumulátor feladata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról