Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 20. 13:40

Bárki letöltheti a Microsoft virtualizációs köztesrétegét: itt a Hyper-V RC0

A Microsoft megjelentette a Hyper-V virtualizációs köztesrétegének kiadásra jelölt változatát (Release Candidate), a legújabb előzetes a végleges verzió összes funkciójával rendelkezik.

[HWSW] A Microsoft megjelentette a Hyper-V virtualizációs köztesrétegének kiadásra jelölt változatát (Release Candidate), a legújabb előzetes a végleges verzió összes funkciójával rendelkezik.

A Hyper-V a Microsoft mikrokerneles hypervisora, ami képes a szerver erőforrásainak (memória, processzor, stb.) megosztására, ezáltal lehetővé téve több operációs rendszer párhuzamos futtatását egy szerveren. Az előző béták csak a Windows Server 2008 részeként voltak elérhetők, a most kiadott RC0 azonban önállóan is letölthető a Microsoft weboldaláról. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, a végleges verzió viszonylag hamar megjelenhet.

A Hyper-V RC0 legfontosabb újdonságai közé tartozik, hogy Windows Server 2008, Windows Server 2003, Windows XP és Vista mellett már Windows Server 2003 SP2, Windows Vista SP1, Windows XP SP3, valamint SUSE Linux Enterprise Server 10 is futtatható rajta virtuális gépként. A gazdagépek terén is történt változás, a Windows Server 2008 x64 hivatalos megjelenésével a Hyper-V immár ezen is fut, ráadásul nem csak az angol, hanem a német és japán változaton is, legyen szó akár Standard, Enterprise vagy Datacenter kivitelről (Server Core telepítésen is használható).

Az RC0 verzió a Microsoft tájékoztatása szerint a korábbinál több hardverkonfigurációt támogat, emellett javítottak a teljesítményén és a robosztusságán. A végleges változat megjelenésével a Microsoft korábban csak annyit ígért, hogy a Windows Server 2008 hivatalos premierjét követő 180 napon belül elérhető lesz a Hyper-V, ez azt jelenti, hogy legkésőbb augusztusban itt kell legyen.

A Hyper-V kezdetben legfeljebb 16 processzormagot és 2 terabájt memóriát támogat, a futtatható virtuális gépek (vendégek) száma nincs korlátozva, azoknak csak a rendelkezésre álló erőforrások szabnak határt. Sajnos a Hyper-V funkcionalitását korábban már meg kellett kurtítani annak érdekében, hogy a kitűzött határidőre megjelenhessen, így a szoftver nem képes a virtuális gépeket működés közben egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni, nem lehet a működő virtuális gépekhez "menet közben" további erőforrásokat hozzárendelni. A Hyper-V száműzött funkciói egy későbbi változatban lesznek elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról