Szerző: Ady Krisztián

2008. március 12. 16:03

Az Imation sem maradhat ki a flashmemóriás meghajtók piacáról

[Techworld] Az Imation is felugrik az SSD-vonatra -- egyetlen komolyabb gyártó sem szeretne kimaradni abból az üzletből, mely még egy rövid ideig jelentős profittal értékesíthető termékekkel kecsegtet.

[Techworld] Az Imation is felugrik az SSD-vonatra -- egyetlen komolyabb gyártó sem szeretne kimaradni abból az üzletből, mely még egy rövid ideig jelentős profittal értékesíthető termékekkel kecsegtet.

Az adattárolók piacán neves Imation első flashmemóriás adattároló termékei az SSD MOBI 3000 és SSD PRO 7000 meghajtók lesznek, melyek SATA felületen kapcsolódhatnak a számítógépekhez, és nem csak noteszgépekhez. Mindkét családból kapható lesz asztali gépekbe szánt, 3,5 hüvelykes merevlemezek helyére szerelhető változat is 16, 32 és 65 gigabájtos méretekben.

Az Imation két termékcsaládja sebességben és a garancia időtartamában különbözik majd egymástól. A 0,1 milliszekundumos átlagos hozzáférési időt nyújtó adattárolók közül a PRO 7000 típust kínálja üzleti felhasználóknak a cég, ez 120 megabájt/s-os olvasási és 90 megabájt/s-os írási sebességre képes, míg a MOBI 3000 "csak" 100 megabájt/s-os 80 megabájt/s-os értékekkel büszkélkedhet.

Az SSD-meghajtók villámgyorsak és nem melegszenek, áruk azonban még horribilis, így inkább felsőkategóriás noteszgépekben használják őket, többnyire opcionálisan rendelhető tartozékként. Az Imation meghajtói sem lesznek olcsók, a 32 gigabájtos modellekért körülbelül 700 dollárt, a 64 gigabájtosokért 1200 dollárt kell majd fizetni. A MOBI 3000 sorozatra három, a PRO 7000-re öt év garanciát vállal a cég.

[+] Lenyűgöző a csak SSD-vel rendelhető Lenovo ThinkPadX300

Az Imation meghajtóit a nemrég létrehozott koreai Mtron gyártja majd, a vállalat furcsa módon nem a nagyobb, már piacon lévő szereplőktől, a Samsungtól, a Microntól vagy a SanDisk-től szerzi be adattárolóit. Az Intel szerint a következő hónapokban további áreséseknek lehetünk tanúi, 2009-re a mai árak feléért vehetünk majd SSD-ket, 2010-re pedig az árak ismét a felére csökkennek majd. A Samsung marketing-igazgatója, Michael Yang kicsit szolidabb értékekben jósol, szerinte az SSD árcsökkenések 35-45 százalékban realizálódnak évről-évre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról