Szerző: Ady Krisztián

2008. március 12. 13:17

Nyomtatható, olcsó szerves kijelzőket demonstrált a GE Global Research

A General Electric kutatószervezete, a GE Global Research sikeresen demonstrálta az első roll-to-roll OLED-nyomtatási technológiát, mellyel olcsón és nagy tömegben állíthatók elő szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők. A gyártástechnológiával drámai módon csökkenthetők az új típusú kijelzők előállítási árai.

[HWSW] A General Electric kutatószervezete, a GE Global Research sikeresen demonstrálta az első "roll-to-roll" OLED-nyomtatási technológiát, mellyel olcsón és nagy tömegben állíthatók elő szerves fénykibocsátó diódákra épített kijelzők. A gyártástechnológiával drámai módon csökkenthetők az új típusú kijelzők előállítási árai.

Az OLED, azaz szerves kijelzők képpontjai, pixeljei saját maguk bocsátják ki a fényt, nem igényelnek folyamatos háttérvilágítást, mint az LCD-kijelzők. Ennek köszönhetően sokkal vékonyabbak a normál LCD-paneleknél, és kevesebbet is fogyasztanak, miközben képminőségük, színeik sokkal jobbak lehetnek. A gyártók előtt álló két legnagyobb kihívás jelenleg az élettartam növelése és az olcsóbb gyárthatóság elérése, utóbbi területen több cég kísérletezik a nyomtatási megoldásokkal.

A roll-to-roll gyártási technológiát az újsággyártáshoz hasonlóan kell elképzelni, a GE Global Research most azt demonstrálta, hogy ez az OLED-kijelzőknél is felhasználható, alkalmazható. A technológiával ráadásul nem csak kijelzők, de más berendezések, például napelemel és szenzorok is gyárthatók.

GE Global Research nyomtatható kijelzői

A GE Global Research az Energy Conversion Devices, Inc. és a NIST (National Institute of Standards and Technology) cégekkel, szervezetekkel közösen, 13 millió dollárból fejlesztette a technológiát négy év alatt. Az OLED-kijelzők gyártása ma még csak kis méretben gazdaságos, ezért jelenleg csak telefonokban, kisebb audiolejátszókban alkalmazzák őket. Televízióban egyedül a Sony merte piacra dobni, csupán 11 hüvelykes méretben és csillagászati áron ezt a kijelzőtípust.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról