Szerző: Ady Krisztián

2008. március 13. 10:32

Júniusig a Microsoft szégyene marad Windows Home Server

[HWSW, eWeek] A Microsoft tudásbázisának módosítása szerint nyár elejére csúszik a Windows Home Server tavaszra ígért javításának megjelenítése, aminek köszönhetően még legalább négy hónapig használhatatlanná válnak az otthoni és kisvállalati felhasználásra kínált szerverek. Ki bízik meg egy olyan szerverben, ami bármikor elvesztheti az adatainkat?

[HWSW, eWeek] A Microsoft tudásbázisának módosítása szerint nyár elejére csúszik a Windows Home Server tavaszra ígért javításának megjelenítése, aminek köszönhetően még legalább négy hónapig használhatatlanná válnak az otthoni és kisvállalati felhasználásra kínált szerverek. Ki bízik meg egy olyan szerverben, ami bármikor elvesztheti az adatainkat?

Hihetetlen

A Windows Home Server operációs rendszerben található hibát végre sikerült reprodukálni, így megkezdődhetett a levadászása. Addig a Microsoft többek között azt javasolja, hogy a Windows Media Player lejátszóprogrammal se exportáljunk állományokat a szerveren található megosztott könyvtárunkba. Az egyes programokkal szerkesztett fájlok tárolása a Windows Home Serveren adatvesztéshez, azok sérüléséhez vezethet, de tapasztalatok szerint akár egy újabb merevlemez hozzáadása is adatvesztés-cunamit okozhat.

A Microsoft eredetileg tavaszra, az első szervizcsomag, pontosabban az általa Power Pack 1 csomagnak nevezett frissítéssel egyidőben ígérte a súlyos probléma megoldását, most azonban kiderült, hogy júniusra tolódik ez a dátum. A hamarosan érkező csomag legfontosabb új képességei között a 64 bites Windows Vista támogatását említhetjük, illetve azt, hogy most már magát a szervert is le lehet menteni a beépített eszközök segítségével. Emellett finomítanak a jogosultságkezelésen, valamint lehetővé tették egyszerre több fájl fel- és letöltését is -- de a megbízhatóságot érintő hibát egyelőre még nem javítják.

[+] A Windows Home Servert mi is kipróbáltuk

Vissza a kőkorszakba?

A Micosoft módosított tudásbázisa alapján az adatvesztést csak úgy tudjuk elkerülni, ha parancssorból másolunk adatokat, nem használjuk például a Windows Media Player exportáló funkcióját a Home Serveren megosztott könyvtárral, illetve csak olvashatóvá tesszük a megosztott könyvtárakat. A Microsoft szerint nem minden felhasználó szembesülhet ezzel a hibával, ami még bizonytalanabbá teszi a helyzetet.

A Windows Home Server blogján olvashatók szerint a hiba mélyen a szoftver magjában található, ami már csak azért is érdekes, mert a Home Server a Windows Server 2003-ra épül, egy mára kiforrott, érett operációs rendszerre alapozták a redmondiak. A tudásbázis cikke alapján a hibát egy mini-filter meghajtó hibás I/O-kezelése okozza. A WHS ráadásul a teljes merevlemez tartalmát elveszítheti, ha egy újabb merevlemezt adunk a rendszerhez és különböző alkalmazásokkal próbálunk hozzáférni, többek között a Microsoft Office Outlook 2007, OneNote 2003 és 2007, vagy a uTorrent is a problémás szoftverek listáján szerepel.

A felhasználóknak a frissítések miatt nem kell aggódniuk, mivel a Windows Home Server képes saját magát automatikusan frissíteni, így amikor a hibajavítás megjelenik, egyből felkerül majd a gépekre, legalábbis azokra, melyeken az automatikus frissítési szolgáltatás engedélyezve van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról