Szerző: Bizó Dániel

2008. március 11. 13:12

Rekord kereslet mutatkozik a videokártyák iránt, hengerel az NVIDIA

[Jon Peddie Research/HWSW] Összességében erős negyedik negyedévet zárt a videokártyák piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A JPR adatai szerint az NVIDIA tovább növelte fölényét a bővítőkártyák terén az AMD-vel szemben.

[Jon Peddie Research/HWSW] Összességében erős negyedik negyedévet zárt a videokártyák piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A JPR adatai szerint az NVIDIA tovább növelte fölényét a bővítőkártyák terén az AMD-vel szemben.

Az eladott videokártyák száma 2007 második félévében meredek emelkedésnek indult. A JPR becslése alapján a negyedik negyedévben 31,7 millió grafikus bővítőkártyát értékesítettek világszerte, ami másfélszerese az egy évvel korábbinak, de 23 százalékkal haladja meg a harmadik negyedévest. Ez az első félévet jellemző stagnálást követően drasztikus javulásnak tekinthető, 2007 során így összesen 99 millió dedikált asztali grafikus chip került a felhasználókhoz.

A videokártyák globális piacának alakulása, millió darab
Forrás: Jon Peddie Research

A piac értéke éves szinten több mint 2 milliárd dollárral, 46,3 százalékkal ugrott meg, és meghaladta a 6,5 milliárd dollárt. A harmadik negyedévhez viszonyítva azonban a gyártók némileg csalódottak lehetnek, jegyzi meg a JPR, ugyanis az átlagos eladási árak jelentősen olvadtak, így a piac értéke 60 millió dollárral olvadt is a volumen emelkedése mellett. A JPR magyarázata szerint ezt az NVIDIA termékkínálatának változása és az azzal járó készletezési hatások magyarázzák részben, másrészt pedig az ünnepi vásárlási szezonban tipikusan felhíguló kereslet, mely az olcsóbb modellek iránt növeli elsősorban a keresletet.

Az NVIDIA az AMD-be olvadt ATI elmúlt évben mutatott gyengélkedését kihasználva rendkívül megerősödött a grafikus chipek piacán, így részesedése a negyedik negyedévben 71 százalékot tett ki a bővítőkártyák terén, becsli a JPR. A Forbes által az év vállalatának titulált chipfejlesztő cég nemrég kezdte meg modellfrissítéseit a 9000-es családdal, melyek a TSMC 65 nanométeres eljárását alkalmazzák a korábbi 80 nanométerrel szemben, aminek köszönhetően relatíve olcsóbbá válik a chipek termelése, és az NVIDIA a jelek szerint egyúttal drasztikusan megnöveli adott kategóriák teljesítményét.

A Prohardver online PC-magazin tesztje szerint a középkategóriás 9600 GT jellemzően kétszeres teljesítményt kínál elődjéhez, egy 8600 GTS-hez képest, de maga mögé utasítja a korábban felső-középkategóriás AMD Radeon 3870-et és 8800 GS-t is. Az AMD egyelőre kisebb csíkszélességű gyártástechnológia (55 nanométer vs. 65) alkalmazásával árazásban, valamint a felső kategóriában két chippel igyekszik tartani a frontot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról