:

Szerző: Bizó Dániel

2008. március 10. 16:29

Hivatalos: csökken az Xbox 360 ára, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben

A korábbi pletykáknak megfelelően jelentősen csökkentette Xbox 360 játékgépének árát a Microsoft Európában, melynek mértéke a vártnál nagyobb. Ennek értelmében a hazai ajánlott végfelhasználói árak is csökkentek -- igaz, egyes hazai üzletekben már eddig is a most meghirdetett árakon vagy alatta lehetett vásárolni.

[HWSW] A korábbi pletykáknak megfelelően jelentősen csökkentette Xbox 360 játékgépének árát a Microsoft Európában, melynek mértéke a vártnál nagyobb. Ennek értelmében a hazai ajánlott végfelhasználói árak is csökkentek -- igaz, egyes hazai üzletekben már eddig is a most meghirdetett árakon vagy alatta lehetett vásárolni.

A Microsoft összes modelljének 80 euróval csökkenti ajánlott kiskereskedelmi árát március 14-étől, vagyis péntektől. A mainstreamnek tekinthető 20 gigabájtos Pro (Premium) verzió javasolt kiskereskedelmi ára 269 euró lett, ez Magyarországon 74 990 forintot jelent hivatalos csatornákon. A merevlemez nélküli Arcade 199 euró lett, ami Magyarországon 54 990 forint, míg a 120 gigabájtos merevlemezzel bíró, fekete Elite 369 euróra csökkent, ezt az Xbox csapat itthon 99 990 forintra fordította le. Az Xbox 360 bekerülési ára ezzel bekerült a Wii alá, ami várhatóan nagyban megdobja majd az eladásokat.

Köszönhetően több mint egyéves előnyének, az Xbox 360 42 százalékos piacrészesedéssel bír az az EMEA szuperrégió újgenerációs konzolpiacán, mely a 360 mellett a Sony PlayStation 3 és Nintendo Wii gépekből áll össze. A Microsoft most második alkalommal csökkentette a 360 árát Európában, alig fél évvel az előzőt követően, amit leginkább a PS3 eladásainak erősödése magyaráz. A Sony kinyilatkoztatott szándéka, hogy nyárra beérik riválisukat, Redmond kétségtelenül ezt a számítást kívánja keresztülhúzni. A Sony rövid időn belül valószínűleg nem vagy csak korlátozottan tud reagálni, a sokkal drágábban gyártható PS3 bekerülési ára jelenleg 399 euró -- az euró erőssége azonban a malmára hathatja a vizet.

A Microsoft lépése nagy horderejűnek tekinthető, a konzolipar története ugyanis azt mutatja, szélesebb tömegeket kizárólag az árak lenyomásával lehet elérni, amikor már szinte impulzus termék kategóriába esik egy gép. Ezt a gyártási költségek csökkenése teszi idővel lehetségessé.

"A mostani árcsökkentéssel [...] lehetővé tesszük, hogy újabb vásárlók is megtapasztalhassák, miért is az Xbox 360 a legjobb választás. A játékipari tapasztalatok ismeretében kijelenthetem, hogy körülbelül ez az az árszínvonal, amely biztosíthatja egy konzol számára a legszélesebb vásárlóréteg érdeklődését" -- kommentálta a bejelentést Chris Lewis, a Microsoft Interactive Entertainment Business európai üzletágának alelnöke.

Kérdéses, hogy az árcsökkentéseknek pontosan mekkora hatása lesz a boltok polcain. Egy pillantást vetve az európai árkeresőkre és néhány hazai szaküzletre, látszik, hogy az Xbox 360 gépeket mélyen az ajánlott kiskereskedelmi ár alatt árusították eddig is -- sőt akár a csökkentett árak szintje alatt is. Egy hazai szaküzletben például már jó ideje 70 ezer (269 euro nagyjából) forintért hazavihető a Premium csomag. A nyomott árakat részben a piaci nyomás magyarázza, a kereskedők között ádáz verseny dúl. "Csak így lehet versenyben maradni" -- nyilatkozta a HWSW-nek egy magát megnevezni nem kívánó hazai szaküzlet, mely részben európai importból dolgozik, majd hozzátette, "sok gépet nullszaldóval adunk, a tartozékokon, szoftvereken próbálunk kompenzálni".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.