Szerző: Bányai György

2008. március 7. 10:04

Visszafogott formatervű a Casio új kompaktja

A Casio bejelentette legújabb kompakt fényképezőgépét, mellyel a gyártó szakít a korábbi, gegekkel tarkított stílusú elődök formatervével. Az extravagancia egyedül a burkolat színválasztásában mutatkozik meg, akár narancssárgában is elérhető a nyolc megapixeles készülék.

[HWSW] A Casio bejelentette legújabb kompakt fényképezőgépét, mellyel a gyártó szakít a korábbi, gegekkel tarkított stílusú elődök formatervével. Az extravagancia egyedül a burkolat színválasztásában mutatkozik meg, akár narancssárgában is elérhető a nyolc megapixeles készülék.

A Doverben tegnap bejelentett kompakt gépről Bill Heuer, a Casio digitális képalkotás-divíziójának alelnöke lelkesen nyilatkozott: "Ha az EX-Z9-cel készítesz egy pillanatfelvételt, meggyőződhetsz róla, hogy minden fotózás iránti igényt képes kielégíteni. Emellett a három lépésben elérhető YouTube-feltöltés teheti a funkciólistát még teljesebbé". A korábbi modellek közel felében látott lencsetag kiemelő technikával ebben a gépben nem találkozhatunk, melynek sok esetben tapasztalható hibája a kép nem egységes élessége.

A Casio Exilim EX-Z9 háromszoros közelítésre alkalmas optikája mögött egy nyolc megapixeles képérzékelő bújik meg, mely a kategóriára jellemzően CCD típusú és 1/2,5 hüvelykes. Az EX-Z9 gyújtótávolsága messze áll a széleslátszögtől, a 37, 5 milliméteres kezdőlátószöget egészen 112,5 milliméterig állíthatjuk, így szűk térben nem biztos, hogy minden a képmezőbe kerülhet. Az EX-Z9-ben nincs rázkódásvédelem, ezért rossz fényviszonyok mellett az ISO érzékenység automatikus emelése lehet az egyedüli mankó az éles képekért. Utóbbi érték elérheti az 1600-as értéket is.

Casio Exilim EX-Z9
Casio Exilim EX-Z9

A készülék autofókusza érzékeli az arcokat, a zöld fókuszjelző négyzet mozgása a hátoldal 2,6 hüvelykes, 116 ezer képpontos kijelzőjén kísérhető figyelemmel. A képek tárolása történhet a közel 19 megabájtos belső memóriára, vagy SD/SDHC kártyákra is. A 92 x 55 x 23 milliméteres, 127 grammos EX-Z9 lítiumionos akkumulátorból táplálkozik. A 160 dollárért még ebben a hónapban piacra kerülő készülék fekete, ezüst, rózsaszín, és narancssárga színekben is elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról