Szerző: Ady Krisztián

2008. március 6. 11:03

Letölthető az Internet Explorer 8 és a Silverlight 2 bétája

Elérhetővé, letölthetővé tette a Microsoft az Internet Explorer 8-as változatának első publikus bétáját , illetve a Silverlight 2-es verziójának bétáját, melyeknek elsősorban a fejlesztők vehetik hasznát -- a végfelhasználókat hibák és a weboldalak lassú renderelése inkább csak bosszanthatja.

[HWSW] Elérhetővé, letölthetővé tette a Microsoft az Internet Explorer 8-as változatának első publikus bétáját, illetve a Silverlight 2-es verziójának bétáját, melyeknek elsősorban a fejlesztők vehetik hasznát -- a végfelhasználókat hibák és a weboldalak lassú renderelése inkább csak bosszanthatja.

Az Internet Explorer 8 első bétájának legfőbb "újdonsága" a teljesebb megfelelés a szabványoknak: az Acid2 tesztet továbbra is teljesíti a böngésző. A végleges változat támogatást nyújt majd a CSS (Cascading Style Sheets) 2.1-hez is. A letölthető csomagban kifejezetten webfejlesztők számára készített segédprogramok is megtalálhatók lesznek, melyekkel könnyebb a HTML, CSS kódokat és scripteket ellenőrizni, működésüket nyomon követni.

Az új képességek között olyanok lesznek, mint a WebSlices, mellyel olyan honlaprészeket fejleszthetnek a weboldalak készítői, melyek más oldalakra elnavigálva is láthatóak maradnak, így szemmel követhetjük például egy teniszmeccs állását, miközben már más oldalakat látogatunk meg. A WebSlices specifikációja nyílt lesz. Apróság, de a "vissza" gomb már AJAX-os oldalakra visszalépve is az előzőleg látott tartalmat hozza majd elő.

Az Internet Explorer 8 bétája mellett a várakozásoknak megfelelően megérkezett a Flash ellen harcba küldött Silverlight második verziójának bétája is. Az új Silverlight-verzió egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tartalmazza a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők a Visual Studióval, illetve egyéb Microsoft fejlesztőeszközökkel olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyeket aztán bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni.

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Silverlight 1.0 tavaly szeptemberben érkezett, a 2.0 verzióba -- amely valójában az 1.0 első frissítése -- annyi újdonságot zsúfoltak bele, hogy a verziószámot egytized helyett egy teljes egésszel növelte meg a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról