Szerző: Ady Krisztián

2008. március 4. 14:51

Kisebb vállalatok is élhetnek a Microsoft webes szolgáltatáscsomagjával

[Techworld, Computerworld] A Microsoft tegnap kisebb vállalkozások, vállalatok számára is elérhetővé tette -- béta változatban -- online, menedzselt szolgáltatáscsomagját, a Microsoft Online Services -t. Az Exchange, SharePoint és Office Live Meeting online változatait szoftver-mint-szolgáltatás (software-as-a-service, SaaS) csomagba gyúró megoldást eddig csak 5 ezer főnél több dolgozóval rendelkező nagyvállalatok vehették igénybe.

[Techworld, Computerworld] A Microsoft tegnap kisebb vállalkozások, vállalatok számára is elérhetővé tette -- béta változatban -- online, menedzselt szolgáltatáscsomagját, a Microsoft Online Services-t. Az Exchange, SharePoint és Office Live Meeting online változatait "szoftver-mint-szolgáltatás" (software-as-a-service, SaaS) csomagba gyúró megoldást eddig csak 5 ezer főnél több dolgozóval rendelkező nagyvállalatok vehették igénybe.

Webes Exchange és Sharepoint

Az online szolgáltatásokat egyelőre csak amerikai vállalatok próbálhatják ki bétaüzemben, közölte Bill Gates a SharePoint Konferencián tartott nyitóbeszédében, Seattle-ben. A lépéssel nyilvánvalóan Google hasonló online alkalmazásait egyetlen csomagba gyúró Google Apps, vagy magyarul Google Alkalmazások fejlesztése okozta fokozódó nyomásra válaszolt a redmondi óriás.

John Betz, a Microsoft online szolgáltatásokért felelős csoportjának igazgatója szerint az Exchange levelezőszolgáltatás és a SharePoint online változata az év második felében válnak elérhetővé bármilyen méretű, kisebb vállalatok számára is. A Microsoft egyelőre nem árulta el, mennyit kell majd fizetni ezekért a menedzselt, hostolt megoldásokért, de Betz szerint a vállalatok költségeket takaríthatnak meg a saját szerverek és szoftverek üzemeltetéséhez képest.

A Microsoft Online Services szolgáltatáscsomaggal a redmondi óriás elsősorban a 100-500 felhasználós, 50-250 számítógéppel rendelkező vállalatokat célozza -- a Google Alkalmazások, vagy Google Apps inkább az ennél alacsonyabb felhasználói bázissal rendelkező cégeknél számíthat kedvező fogadtatásra. Az Exchange és SharePoint mellett a Microsoft az Office Communications Server (OCS) egységesített kommunikációs szoftver, illetve a LiveMeeting webkonferenciás alkalmazás online változataival is bővíti később a kínálatot.

Microsoft Online Services

99,9 %

A Microsoft 13 adatközpontjában található szerverein hosztolt, menedzselt, online elérhető szolgáltatásokra 99,9 százalékos garantált rendelkezésre állást vállal, anyagi felelősséggel egyetemben. A tavaly szeptemberben elérhetővé tett Online Services levelező, csoportmunka és kommunikációs megoldásait egyetlen egyszerű webes felületről menedzselhetik a vállalatok rendszergazdái.

A Sharepoint itthon már jóideje elérhető intranet/extranet, kihelyezett megoldásként azoknak a hazai kis- és középvállalatoknak, amelynek biztonságos és megbízható tárhelyre, valamint csoportmunka-eszközre van szüksége. A rendszer technikai felügyeletét, adminisztrációját, a tartalom rendszeres archiválását a szolgáltatást üzemeltető Real.Com-94 Kft. látja el, így a felhasználók mentesülnek minden ezzel kapcsolatos tevékenység és beruházás alól.

A SharePoint.hu legfontosabb előnye a saját üzemeltetésű SharePoint-környezettel szemben a nemlétező beruházási és üzemeltetési költség mellett a mobilitás, hiszen a szolgáltatás egy webböngészővel bárhonnan egyszerűen elérhető, a dokumentumok, üzenetek biztonságos áramlásáról a szolgáltató dedikált szerverén SSL- kapcsolat gondoskodik. Ami nagyon vonzóvá teheti a szolgáltatást a magyar kisvállalatok körében, az a magyar nyelvű felület, de igény esetén más nyelvi modulok is rendelkezésre állnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról