Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 28. 14:14

Holland csapat nyerte a 24 órás programozóverseny előválogatóját, a legjobb magyarok a tizedikek

Lezajlott a BME 24 órás programozóversenyének előválogatója, ahol a 207 nevező csapatból összesen 27-en vívták ki maguknak a jogot a nagydöntőben való indulásra. Hozzájuk csatlakozik a tavalyi megmérettetés három dobogós csapata, így alakul ki a május 2-án kezdődő 24 órás verseny mezőnye.

[HWSW] Lezajlott a BME 24 órás programozóversenyének előválogatója, ahol a 207 nevező csapatból összesen 27-en vívták ki maguknak a jogot a nagydöntőben való indulásra. Hozzájuk csatlakozik a tavalyi megmérettetés három dobogós csapata, így alakul ki a május 2-án kezdődő 24 órás verseny mezőnye.

Az interneten zajló előválogatón a regisztrált háromfős csapatoknak öt óra alatt összesen nyolc, egymástól független algoritmikus jellegű problémát kellett megoldaniuk, amiket a BME műszaki informatika szakának doktorandusz hallgatói (Darabos Dániel, Tran Thanh Long, Németh András, Zsbán Ambrus és Horváth Illés) készítettek. Az előválogatón 35 ország 207 csapata indult, a legtöbb pontot a Team Eljakim nevű holland gárda szerezte, akiknek sikerült a határidő előtt az összes feladatra helyes megoldást elküldeniük. A legjobb magyar csapat a tizedik helyet megcsípő Blue Screen Development lett.

Az elődöntő február 24-én délelőtt tízkor vette kezdetét, ekkor került fel a világhálóra az a nyolc feladat, melyek megoldásához öt óra állt a versenyzők rendelkezésére. Mivel ez túl rövid idő ahhoz, hogy egy ember oldja meg az összes feladatot, csapatmunkára, feladatmegosztásra volt szükség a versenynek már ebben a szakaszában is. A megoldott feladatokat egy megadott szerverre kellett feltölteni, a versenyzők ezután azonnali visszajelzést kaptak arról, hogy jól dolgoztak-e.

A verseny következő és egyben utolsó állomásának, a 24 órás budapesti döntőnek május 2-4. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont. Itt a versenyző csapatoknak egy meglehetősen összetett problémával kell 24 óra alatt megbirkózniuk, ami próbára teszi problémamegoldó-, kódíró képességüket, valamint csapatmunkát és széles informatikai jártasságot követel. A helyszín kialakításában és a rendezvény lebonyolításában a Simonyi Károly Szakkollégium és a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete közösen vesz részt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról