Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 28. 11:43

Elhúzódik a Mozilla Firefox 3 fejlesztése, ötödik bétára is szükség lehet

Döcögősen halad a Firefox 3 fejlesztésének végső stádiuma, a Mozilla főmérnöke bejelentette, hogy a hibák nagy száma miatt valószínűleg egy ötödik béta kiadására is szükség lesz, mielőtt a végleges verzió megjelenhet. A Beta 4 kódját befagyasztották, és a fejlesztők péntekig fogják eldönteni, maradtak-e olyan komoly hibák a szoftverben, amelyek szükségessé teszik egy újabb béta megjelentetését, vagy akár ellehetetlenítik a végleges verzió kiadását.

[HWSW] Döcögősen halad a Firefox 3 fejlesztésének végső stádiuma, a Mozilla főmérnöke bejelentette, hogy a hibák nagy száma miatt valószínűleg egy ötödik béta kiadására is szükség lesz, mielőtt a végleges verzió megjelenhet. A Beta 4 kódját befagyasztották, és a fejlesztők péntekig fogják eldönteni, maradtak-e olyan komoly hibák a szoftverben, amelyek szükségessé teszik egy újabb béta megjelentetését, vagy akár ellehetetlenítik a végleges verzió kiadását.

Mike Schröpfer, a Mozilla fejlesztési vezetője blogjában leírta, a saját részéről az ötödik béta kiadása mellett szavaz, ugyanis a fejlesztőknek így lenne a legtöbb idejük a megjelenést hátráltató bugok javítására. A Firefox 3-ban még 66 "Priority 1" szintű hiba van, ezek mind olyan komolyak, amelyek nem engedik meg a továbblépést egy újabb verzióra. "A Beta 3 és a ma esti változat közötti fejlődést figyelembe véve azt javaslom, kezdjük meg az egyeztetést az újabb bétáról" -- írta blogjában Schröpfer, aki egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy már 500 ezer aktív felhasználója van a Firefox 3 bétáknak, a számuk napról napra nő, ezért jó lenne sietni a végleges változat megjelentetésével.

Egyelőre nem tudni, a Firefox 3 pontosan mikor is fog megérkezni, a fejlesztést irányító Mozilla képviselői ugyanis nem tűztek ki konkrét dátumot, vagy legalábbis nem hoztak nyilvánosságra ilyen információt. A Firefox 3 Beta 3 kódját január 29-én fagyasztotta be a Mozilla, majd február 12-én adta ki ezt a változatot. Ez alapján a negyedik béta valamikor március elején érkezhet, és ha valóban lesz egy ötödik bétaváltozat kiadására, akkor az valószínűleg áprilisban érkezhet, vagyis a végleges Firefox 3 a tavasz végén, nyár elején jelenhet meg.

A február közepe óta nyilvánosan elérhető Beta 3 legfontosabb újdonságai: a fejlesztők változtattak a könyvjelzők kezelésén és alaposan megváltozott az alapértelmezett téma, mely főként a "vissza" gomb stílusán érhető tetten. A harmadik bétában ráadásul ezek a gombok lenyíló menüket rejtenek, melyek a teljes böngészési történetet elénk varázsolják. Az új ikonok igazodnak a Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerek témáihoz. A Mac OS X-es változaton tovább finomítottak.

A harmadik bétában megvariálták a böngészőfüleket is, végre egy-egy fület akár két Firefox ablak között is átmozgathatunk, eddig erre csak külön plugin(ek) segítségével nyílt lehetőség. Az aktív letöltéseink számát nyomon követhetjük a státuszbáron lévő Firefox gombon is. Az automatikus URL-kiegészítés is javult, figyelembe veszi a weboldalak látogatásának gyakoriságát, és a legutóbb megtekintett weboldalakat hozza előtérbe. A bővítménykezelő is sokat fejlődőtt, a bővítményeket már közvetlenül a böngésző menüjéből is telepíthetjük, nem kell ehhez meglátogatni a Mozilla weboldalát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról