Szerző: Bányai György

2008. február 27. 15:52

A Nokia új hajlítható mobilkoncepciója elénk tárja az elkövetkezendő hét évet

New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában 2008. február 24-től május 12-ig nyitva tartó Dizájn és a Rugalmas Elme kiállításon bemutatták a Nokia Kutatóközpont és a Cambridge-i Egyetem által közösen kifejlesztett nanotechnológiai tanulmányt, a Morph-ot. A tanulmány megoldásai az elkövetkezendő hét esztendőben akár meg is valósulhatnak.

[HWSW] New Yorkban, a Modern Művészetek Múzeumában 2008. február 24-től május 12-ig nyitva tartó Dizájn és a Rugalmas Elme kiállításon bemutatták a Nokia Kutatóközpont és a Cambridge-i Egyetem által közösen kifejlesztett nanotechnológiai tanulmányt, a Morph-ot. A tanulmány megoldásai az elkövetkezendő hét esztendőben akár meg is valósulhatnak.

A Morph mobiltanulmányon jól látszik, mennyire rugalmasak és alakíthatók lesznek a jövő mobilkészülékei, melyeket felhasználóik majd teljesen eltérő alakúra formálhatnak, ha kell, akár a csuklójuk köré is tekerhetik. A tanulmány rávilágít, hogy a nanotechnológia milyen egyértelmű haszonnal járhat, többek között rugalmas anyagokat, áttetsző elektronikát és öntisztuló felületeket biztosíthat. "A Nokia kutatóközpont azt vizsgálja, hogy hogyan alakítható át a mobilkészülékek formája és funkciója. A Morph bizonyítékul szolgál arra, hogy ez lehetséges" -- mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia műszaki vezérigazgatója.

Akár hét éven belül megvalósulhat
Akár hét éven belül megvalósulhat

"A Nokiával közösen kifejlesztett Morph tanulmánykészüléknek köszönhetően egy olyan feladatra kell összpontosítanunk, amely művészi szempontból inspiráló, és ami ennél is fontosabb, lefekteti közös nanotudományi kutatássorozatunk műszaki célkitűzéseit, ami ösztönzőleg hat majd a jövőbeli közös munkánkra" -- mondta Cambridge-i Egyetem Műszaki Tanszékén a Nanotudományi Csoport vezetője és a Nokia-Cambridge együttműködés egyetemi igazgatója, Mark Welland professzor.

A Nokia és a Cambridge-i Egyetem közötti partnerséget 2007. márciusában jelentették be, az együttműködés közös kutatási projektek széles körére és hosszú távú programjára terjed ki. Az Nokia Research Center az egyetem West Cambridge részén létrehozott egy kutatóbázist, és több tanszékkel -- elsőként a Műszaki Tanszék Nanotudományi Központjával és Elektronikai Tanszékcsoportjával -- működik együtt a kezdeti szakaszban a nanotechnológiára összpontosító projekteken. A Morph elemei hét éven belül épülhetnek be a mobilokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról