Szerző: Bizó Dániel

2008. február 25. 17:08

Nehalem: elsöprő fölényt jelez előre az Intel

Az iparban terjedő hírek alapján az Intel következő generációs processzorcsaládja, melynek zászlóshajója a Nehalem kódnevű fejlesztés, rendkívül erőteljesnek ígérkezik, és tovább nyitja az AMD-vel szemben nyitott ollót. Ezt támasztja alá egy frissen, a Suntól kiszivárgott prezentáció, mely az év második felében várható Nehalem teljesítményére mutat előrejelzést.

[HWSW] Az iparban terjedő hírek alapján az Intel következő generációs processzorcsaládja, melynek zászlóshajója a Nehalem kódnevű fejlesztés, rendkívül erőteljesnek ígérkezik, és tovább nyitja az AMD-vel szemben nyitott ollót. Ezt támasztja alá egy frissen, a Suntól kiszivárgott prezentáció, mely az év második felében várható Nehalem teljesítményére mutat előrejelzést.

Elsöprőnek ígérkezik

Az Intel saját belső előrejelzése alapján a Nehalem kódnéven ismert monolitikus négymagos chip drasztikus előrelépést képvisel majd. A processzorok és rendszerek számítási teljesítményének iparágilag szabványosnak vehető SPEC CPU2006 tesztcsomag alapján a Nehalem kétutas rendszerekben elsöprő fölényt mutat a vállalat becslései szerint. A Nehalem az Intel első monolitikus négymagos x86 chipje, de egyúttal jelentősen továbbfejlesztett mikroarchitektúrát és az évtizedes buszrendszert leváltó új infrastruktúrát is magával hoz, így ezek együttesen magyarázzák az ugrásszerű teljesítményt.

Az Intel nem csak saját két- és négymagos Xeonjaihoz, hanem az AMD jelenlegi és jövőbeni Opteronjaival is összevetette a Nehalemet. Az Intel a Nehalem megjelenésének időpontjára 2,8 gigahertzes Shanghaijal számol legfeljebb. A Shanghai az AMD 45 nanométeres csíkszélességen implementált négymagos, 6 megabájt L3 cache-t felvonultató Opteronja, mely az év második felére várható -- tekintve, hogy a legelső szilícium január elején született meg, ez inkább az év végéhez eshet közelebb, semmint a közepéhez. A Xeonok esetében minden esetben a csúcsmodellt vette alapul az Intel, ami 3 gigahertzes Woodcrestet és Clovertownt, a Harpertown esetében 3,2 gigahertzet és 1600 megahertzes buszt jelent.

A számok a Nehalem becsült fölényét mutatják az egyes processzorokkal szerelt rendszerekkel szemben, melyeket a grafikon pixelpontos mérései alapján kalkuláltunk. A mutatók érdemes fenntartásokkal kezelni, amit a Nehalem és a Shanghai számainak becsült jellege mellett a pártos forrás és a részletes jelentések hiánya (használt compilerek és optimalizációk) indokolnak. Az eredmények kétutas szervereket jellemeznek, a SPEC CPU2006 kódok pedig inkább számításintenzív műszaki, tudományos, matematikai és vizualizációs feladatokból állnak, kevésbé relevánsak a tipikus szerverfeladatokra.

SPECint_rate_base2006 SPECfp_rate_base2006
Xeon Woodcrest 178% 278%
Xeon Clovertown 79% 161%
Xeon Harpertown 44% 104%
DC Opteron 3 GHz 232% 212%
Barcelona 2,3 GHz 94% 111%
Shanghai 2,8 GHz 43% 35%
Forrás: Intel, 2008

Kevés részlet nyilvános egyelőre

A rendkívül potensnek ígérkező Nehalem mikroarchitektúráról egyelőre kevés információ látott napvilágot, elképzelhető, hogy a Core mikroarchitektúra erőteljesen továbbfejlesztett változata. A felvételek alapján a Nehalem egy magja mintegy 25 százalékkal nagyobb, mint az Intel ugyanazon a 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiáján készült Penryné. Az újításokkal kapcsolatban az Intel eddig hivatalosan csak a többszálú párhuzamos végrehajtás visszatéréséről beszélt, melyet a Northwood-magos Pentium 4-ekkel ismertünk meg, HyperThreading néven.

A Nehalem számos verzióban látja majd meg a napvilágot. A már elkészült fő fejlesztés négy magot, háromcsatornás DDR3-memóriavezérlőt integrál egyetlen lapkára 8 megabájt L3 cache társaságában. A 731 millió tranzisztorból felépülő chip nagyjából 260 négyzetmilliméteren terül el, amivel kifejezetten nagynak számít tömegtermelési szempontból: a kétmagos Penryn 107 négyzetmilliméter.

A Nehalem generáció igazi érdekessége, hogy leváltja az évtizedek óta szolgáló buszrendszert, és a QuickPath Interconnect néven ismert pont-pont összeköttetéseket alkalmaz a processzor chipek közötti és a külvilággal való kommunikációra, melyek drámaian kisebb késleltetéseket és nagyobb sávszélességeket biztosítanak majd a processzormagok számára -- hasonlóan az AMD 2003-an debütált, HyperTransport linkekre épülő Direct Connect rendszerarchitektúrájához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról