Szerző: Bányai György

2008. február 25. 15:25

Közel 14 megapixeles felbontású a Sony új fényképezőgépe

A Sony új kompaktfényképezője, a Cyber-shot DSC-W300 13,6 megapixeles érzékelővel 4224x3168 képpont felbontású fotókat is rögzíthet. Mi csak remélhetjük, hogy a Carl Zeiss optika képességei igazodnak a szenzor által kínáltakhoz.

[HWSW] A Sony új kompaktfényképezője, a Cyber-shot DSC-W300 13,6 megapixeles érzékelővel 4224x3168 képpont felbontású fotókat is rögzíthet. Mi csak remélhetjük, hogy a Carl Zeiss optika képességei igazodnak a szenzor által kínáltakhoz.

A DSC-W300-at szembeállítva a széles körben kapható hat-hét megapixeles kompaktokkal, szinte eszementnek és oknélkülinek találhatjuk a W300 képpont-többletét. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a monitorunkon átlagosan 1,4 millió képponton megtekintett hét, vagy tizennégy megapixeles teljes fényképek egymástól se közelről, se távolról nem különböznek a részletgazdagság tekintetében.

Mindemellett a nagyobb pixelszámnak van értelme, de csak és kizárólag jó minőségű optikával párosítva. A háromszoros optikai zoommal ellátott DSC-W300-zal készült képek esetében, ha megelégszünk az öt megapixeles felbontással, kihasználhatjuk a plusz képpontokat, amolyan teljes értékű zoomkiegészítőként, hiszen 14 megapixelből kivágva az 5 megapixelnyi képrészletet máris közelebb jutottunk a fotózandó témához. A háromszoros zoom teljes használata mellett a csökkentett felbontásban igen nagy zoomtöbbletet kapunk, részletvesztés nélkül.

Sony Cyber-shot DSC-W300
Sony Cyber-shot DSC-W300

A Sony Cyber-shot DSC-W300-at optikai rázkódásvédelemmel is felszerelték, az érzékenység pedig akár ISO 6400-as értékig is feltornászható, bár ennek használata csak a legvégső esetekben ajánlott, ekkor már igen zajos képeket kapunk. A készülék érzékelője nagy, 1/1,7 hüvelykes, de az ezen helyet foglaló képpontok nagy száma miatt ettől még nem zajmentesebb a kép.

A képérzékelő a nagy felbontás ellenére gyorsan kiolvasható, a géppel extragyors sorozatok is készíthetők, igaz három megapixeles felbontásban, de öt kép másodpercenkénti sebességgel. A 156 grammos, 94,3x59,0x26,8 milliméteres készülékház 230 ezer képpontos, 2,7 hüvelykes kijelzőnek ad helyet, amelyet szerencsére egy optikai kereső is kiegészít. A W300 tápellátásáról lítiumion akkumulátor gondoskodik, a képek, vagy a maximum VGA felbontású 30 képkockás klipek a 15 megabájt belső memória mellett MemoryStick Duo kártyaváltozatokra kerülhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról