Szerző: Bizó Dániel

2008. február 25. 14:38

Hatmagos Xeon MP érkezik ősszel

Hatmagos Xeon MP-t dob piacra az Intel az év második felében, derül ki egy Sun prezentációból. Az őszre várható új szerverchip egy áthidaló terméknek tekinthető a következő generációs mikroarchitektúrára és infrastruktúrára épülő MP-platform megérkezéséig, javítva az Intel versenyképességét a szegmensben, és csökkentve egy nyolcmagos Opteron érkezése jelentette fenyegetést.

[HWSW] Hatmagos Xeon MP-t dob piacra az Intel az év második felében, derül ki egy Sun prezentációból. Az őszre várható új szerverchip egy áthidaló terméknek tekinthető a következő generációs mikroarchitektúrára és infrastruktúrára épülő MP-platform megérkezéséig, javítva az Intel versenyképességét a szegmensben, és csökkentve egy nyolcmagos Opteron érkezése jelentette fenyegetést.

Nagyüzemi processzor

A Dunnington kódnévvel ellátott fejlesztés egy monolitikus felépítésű, hat Penryn-magot integráló chip. Az Intel nagyjából évente frissíti Xeon-MP kínálatát, vagyis a Dunnington augusztus-szeptember magasságában várható, így valószínűsíthető, hogy az Intel előbb jelenik meg a piacon hatmagos chippel, mint négymagossal. A Dunnington három kétmagos blokkból épül fel, praktikusan három kétmagos Penryn chip struktúra került integrálásra egyetlen szilíciumszeletre egyenként 3 megabájt L2 cache-sel, melyek egy masszív, 16 megabájtos L3 cache-en osztoznak.

Intel Dunnington Xeon MPA Dunnington foglalat- és chipset-kompatibilis a jelenlegi Xeon MP-platformmal, az egy éve megjelent, Intel 7300 (Clarksboro) chipsetet alkalmazó Canelanddel, mely dedikált rendszerbuszokkal négy foglalatot és legfeljebb 128 gigabájt FB-DIMM memóriát támogat, célterülete pedig a nagyobb osztottmemóriás kapacitást igénylő üzleti alkalmazások. A Dunningtonnal felszerelve akár 24 nagyteljesítményű processzormagot is kaphatunk egyetlen szerverben a nagy memóriakapacitás mellé, így ideálissá teszi például nagyterhelésű adatbázisok és szerverkonszolidációs projektek számára.

Az Intel 45 nanométeres félvezető eljárására tervezett processzor értelemszerűen a Penryn mikroarchitektúráját implementálja, vagyis a jelenlegi négymagos Xeon 7300-as sorozathoz (Tigerton, 65 nanométer) képest a pénzügyi alkalmazások számára értékes osztási és gyökvonási teljesítményt növeli meg jelentősen a szoftver újrafordításának igénye nélkül -- a gyorsulás extrém esetben akár az 50 százalékot is elérheti. A Penryn-alapú szerverchipek az alvó magokat védik az adatkoherenciával kapcsolatos kommunikációtól, így a védett állapot révén jelentős energiamegtakarítás is elérhető átlagos terhelésen.

Szintén említésre méltó fejlesztés a virtualizációs teljesítmény fokozása is a virtuális gépek közötti váltogatások számítási költségének csökkentése révén. A fejlettebb gyártástechnológiának köszönhetően a Dunnington energiahatékonysága növekszik a Tigertonhoz képest, termikus kerete pedig továbbra is legfeljebb 130 watt. Az Intel csökkentett órajeleken kifejezetten energiahatékony, kisebb fogyasztású és hőfejlődésű változatok bevezetését is tervezi, vagyis várhatóak alacsony feszültségű, 50 wattos modellek is vékony rack- és blade szerverekbe.

Áthidaló megoldás

A Dunnington a Beckton kódnéven fejlesztés alatt álló nyolcmagos Xeon megjelenéséig húzódó időt hidalja át, mely közben az AMD piacra dobja a Barcelona utódját, a növelt gyorsítótárral bíró, magasabb órajeleken üzemelő Shanghait. A Beckton már az idén év végén debütáló Nehalem mikroarchitektúrára épül, és egyúttal új, integrált memóriavezérlőre és pont-pont processzor-összeköttetésekre (Quick Path Interconnect) alapozó infrastruktúrát használ, mely közel lineáris skálázódást tesz lehetővé a megfelelően párhuzamosított kódok számára.

A Nehalem mikroarchitekturális részleteiről egyelőre kevés látott napvilágot, ugyanakkor egy mag 25 százalékkal nagyobb a Penrynénél, és kétszálú párhuzamos végrehajtást is támogat ismét (HyperThreding). A Beckton igazi csúcskategóriás chipnek ígérkezik 24 megabájt L3 cache-sel és négycsatornás FB-DIMM vezérlővel. A Beckton és az új Xeon MP-platform a Dunnington hozta frissítést követően egy évvel, vagyis 2009 második felére várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról