Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 21. 13:23

Újabb részletek a kis- és középvállalati Windows Serverekről

A Microsoft szerdán számos új információt hozott nyilvánosságra a kis- és középvállalatoknak szánt új szervereiről, a Cougar kódnéven fejlesztett Small Business Server 2008-ról, illetve a Centro kódnevű Windows Essential Business Server 2008-ról. Mindkét termék a február végén debütáló Windows Server 2008 kódbázisára épül, azonban a célközönség igényeinek megfelelő komponensekkel lesznek kiegészítve.

[HWSW] A Microsoft szerdán számos új információt hozott nyilvánosságra a kis- és középvállalatoknak szánt új szervereiről, a Cougar kódnéven fejlesztett Small Business Server 2008-ról, illetve a Centro kódnevű Windows Essential Business Server 2008-ról. Mindkét termék a február végén debütáló Windows Server 2008 kódbázisára épül, azonban a célközönség igényeinek megfelelő komponensekkel lesznek kiegészítve.

SBS és WEBS: mi a fő különbség?

A Small Business Server (SBS) új változatát az eddigiekhez hasonlóan a legkisebb cégeknek szánja a Microsoft, ahol legfeljebb 50 PC-t használnak, a Windows Essential Business Server (WEBS) már inkább középvállalati megoldás, 50-250 PC-vel rendelkező cégek számára. Utóbbi szoftvernek két változata is lesz, amikbe minden olyan komponenst belezsúfolnak, amelyre egy kis- és középvállalatnak szüksége lehet. Ennek megfelelően a WEBS tartalmazni fogja az Exchange Server 2007-et, a Forefront Security for Exchange-et, a System Center Essentials 2007-et, valamint az új ISA Servert. A WEBS drágábbik verziójában helyet kap még az SQL Server 2008 is.

Az SBS 2008 ennél jóval egyszerűbb, lényegében a Windows Server 2008-ról van szó, kiegészítve az Exchange Server 2007-tel, a SharePoint Services 3.0-val, az SQL Server 2005-tel, valamint a System Center Essentials 2007-tel. Fontos újdonság, hogy az SBS 2008 ún. Premium CAL licenccel akár két szerveren is futtatható, így azok a felhasználók, akik például komolyabb adatbázist működtetnek, külön szerverre telepíthetik, nem szükséges hozzá két SBS licencet venniük. Az ISA Server viszont nem lesz futtatható az SBS 2008-on, ezért érdemes a szervert tűzfal mögé tenni, ami persze lehet akár az ISA Server is, azonban a használatához külön gép kell majd.

Testreszabott felügyelet

A két termék közötti jelentős különbség a komponenseken kívül, hogy az SBS 2008 felületét úgy alakították ki, hogy a lehető legegyszerűbben telepíthető és kezelhető legyen, ugyanis a célközönségnek számító kisvállalatoknál az informatikai kompetencia gyakran korlátozott. Az SBS 2008 ezért olyan központi menedzsment-konzolt kapott, amelyről minden funkció egyszerűen elérhető, akár távolról is. A WEBS már átfogó(bb) felügyeleti lehetőséggel rendelkezik, azonban ebbe a felületbe már külső gyártóktól származó modulok is integrálhatók. Eddig a Symantec, a Citrix, a CA, a Trend Micro, a FullArmor, a McAfee és a Quest jelentette be, hogy integrálni fogja termékeit a WEBS-szel.

Steven VanRoekel, a Microsoft szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részlegének termékfejlesztési vezetője szerint az ügyfelektől kapott vissszajelzések azt mutatták, a ki- és közepes vállalatok igényei nagyban eltérnek egymásról, ezért döntöttek úgy, hogy az SBS 2008 és a WEBS 2008 eltérő menedzsment-felületet kap.

Az SBS 2008-ban helyet kap egy egyszerű adatmentési- és visszaállítási megoldás, ami azonban a célközönség igényeihez igazodva nem támogat szalagos mentőegységet, csak lemezest. További korlátozás, hogy az ISA Server nem lesz futtatható az SBS 2008-on, ezért érdemes a szervert tűzfal mögé tenni, ami persze lehet akár az ISA Server is, azonban a használatához külön gép kell majd. A termékhez jár majd egy egy éves kémprogram- és spamvédelem a Microsoft Forefront Security for Exchange Server Small Business Edition személyében, valamint a Windows Live OneCare for Server vírusirtóra szóló egy éves előfizetés is.

A Microsoft ígérete szerint a szoftver integrálható lesz a Microsoft webes szolgáltatásával, az Office Live Small Business-szel is, így a felhasználók viszonylag egyszerűen hozhatnak létre és működtethetnek webalapú csoportmunka-megoldást. A modern időknek megfelelően az SBS 2008 támogatni fogja a Windows Mobile eszközöket, így a vállalati alkalmazottak akár mobiltelefonról is hozzáférhetnek a leveleikhez, dokumentumaikhoz.

Az év végén várható

A kis- és középvállalatoknak szánt Windows Server változatok megjelenési ideje egyelőre ismeretlen, a Microsoft ígérete szerint a termékek az év második felében kerülnek piacra, ennél pontosabbat egyelőre nem tudni. Mivel a WEBS tartalmazza az SQL Server 2008-at, aminek a megjelenési ideje egyelőre bizonytalan, az sem zárható ki, hogy ez a termék már csak 2009 elején lesz elérhető. Mindkét termékből az első félévre ígéri a nyilvános bétát a Microsoft.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról