Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 21. 08:54

Csúcsteljesítményű blade szerverrel bővítette kínálatát a Sun

Új blade szervert mutatott be a Sun, amely a 2006 nyarán piacra dobott Blade 8000 platformba illeszkedik. A Sun Blade X8450 négy darab négymagos Xeon 7300 processzort képes fogadni, és a Sun szerint megfelelő teljesítménnyel rendelkezik lényegében bármilyen nagyvállalati szintű alkalmazás futtatásához, de technikai-tudományos (HPC) környezetben is jól használható, hatalmas memóriakapacitása pedig ideálissá teszi akár virtualizációs platformként történő bevetésre is. A különféle Windows- és Linux-változatok mellett a VMware ESX Server is a támogatott operációs rendszerek között található.

[HWSW] Új blade szervert mutatott be a Sun, amely a 2006 nyarán piacra dobott Blade 8000 platformba illeszkedik. A Sun Blade X8450 négy darab négymagos Xeon 7300 processzort képes fogadni, és a Sun szerint megfelelő teljesítménnyel rendelkezik lényegében bármilyen nagyvállalati szintű alkalmazás futtatásához, de technikai-tudományos (HPC) környezetben is jól használható, hatalmas memóriakapacitása pedig ideálissá teszi akár virtualizációs platformként történő bevetésre is. A különféle Windows- és Linux-változatok mellett a VMware ESX Server is a támogatott operációs rendszerek között található.

A Blade X8450 érdekessége, hogy összesen 16 processzormagja mellé akár 32 darab FB-DIMM memóriamodult is építhetünk, így akár egy blade képes 128 gigabájt memóriát kezelni, de amint megjelennek a 8 gigabájtos FB-DIMM modulok a piacon, ez egycsapásra 256 gigabájtra növekszik majd. A blade-en emellett két 2,5 hüvelykes merevlemeznak is van hely, amelyek kiviteltől függen SAS vagy SATA felületűek lehetnek. A Blade X8450 figyelemre méltó jellemzője még a négy darab PCI Express x8, és a két darab PCI Express x4 bővítősín.

A kimondottan nagy teljesítményigényű alkalmazások futtatására tervezett Sun Blade 8000 platform egy gigászi, 19 rack unit magas blade keretben összesen 10 darab szervert tartalmaz, ami négymagos chipek használatával legfeljebb 160 processzormagot jelenthet. Egy szabványos rackszekrénybe két ilyen blade frame, vagyis összesen 320 processzormag építhető be. A rendszer érdekessége, hogy a blade frame-en minden egyes szerverhez két dedikált PCI Express bővítőhely tartozik, blade-enként 192 Gbps sávszélességgel. A blade keretet úgy alakították ki, hogy teljes mértékben gondoskodjon a szerverek hűtéséről és tápellátásáról, így magukon a blade-eken már nincs is ventilátor például.

Sun Blade X8450 szerver

A Sun ígérete szerint a Blade X8450 szerverek a jövő hónaptól lesznek elérhetők, az árak 8905 dollártól indulnak, ezért a pénzért a belépőszintű konfigurációt lehet megvásárolni, ami négy darab 1,8 GHz-es Xeon L7345 processzort és 8 darab 2 gigabájtos FB-DIMM memóriamodult tartalmaz, merevlemezt azonban nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról