Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 19. 12:04:19

Létrejött a Thunderbird levelező felett bábáskodó önálló szervezet, a Mozilla Messaging

Megalakult a Mozilla Messaging, a Mozilla Alapítvány száz százalékos tulajdonban levő leányvállalata, amely a Thunderbird levelezőt hivatott a jövőben fejleszteni.

[HWSW] Megalakult a Mozilla Messaging, a Mozilla Alapítvány száz százalékos tulajdonban levő leányvállalata, amely a Thunderbird levelezőt hivatott a jövőben fejleszteni.

Rövid távon a Mozilla Messaging célja a Thunderbird 3 levelező létrehozása, amelyben az ígéretek szerint már integrált naptár (Project Lightning) is helyet kap majd. A kezelőfelület változása mellett a Thunderbird 3-ban az eddigieknél gyorsabb és fejlettebb keresés, valamint a könnyebb testreszabhatóság lesz a legfontosabb újdonság David Ascher, a Mozilla Messaging vezetője szerint. Természetesen a Thunderbird továbbra is nyílt forrású marad és a közösség maximális bevonásával fejlesztik majd.

Ascher blogbejegyzésében leírja, hogy a Thunderbird eddig afféle elhanyagolt gyerek volt a Mozilla Alapítványnál, a levelező távolról sem kapott annyi figyelmet, mint az óriási sikert elért webböngésző, a Firefox. Ennek megfelelően nem is fejlődött olyan gyorsan, a Mozilla Messaging hosszú távú célja, hogy ledolgozza ezt a "hátrányt", és a Thunderbird alaparchitektúráját átdolgozza, hogy ki tudják használni a Mozilla platformban rejlő lehetőségeket. Ascher írása alapján hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a Thunderbird egy bővíthető, a webes technológiákkal integrált, később akár többféle érintkezési csatorna (IRC, chat, SMS, stb.) kezelésére is képes kommunikációs platformmá fejlődik.

A Mozilla Thunderbird levelező 1.0 verziója 2004-ben jelent meg és a letöltések száma már az első napon elérte az 500 ezret, azóta pedig a 60 milliót. A legutolsó változat (2.0.0.9) tavaly novemberben jelent meg, jelenleg a 2.0.0.12-es verziót tesztelik. A Thunderbird fejlődésének nagy lökést adhat, hogy a népszerű Eudora levelezőt gyártó Qualcomm 2006-ban beszüntette a szoftver fejlesztését, ugyanakkor közölte, hogy a 7.1-et követő verzió már a Thunderbird alapjaira épül és nylít forrású lesz. A munka el is kezdődött a Penelope kódnevű projekten, amelyből jelenleg a második béta érhető el.

A Thunderbird fölött a jövőben bábáskodó Mozilla Messaging élén álló David Ascher mellett a szervezet igazgatótanácsának tagja Christopher Beard, a Mozilla Labs vezetője, valamint Marten Mickos, a Sun Microsystems által nemrégiben megvásárolt MySQL AB első embere.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 17:09

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.