Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 19. 12:04

Létrejött a Thunderbird levelező felett bábáskodó önálló szervezet, a Mozilla Messaging

Megalakult a Mozilla Messaging, a Mozilla Alapítvány száz százalékos tulajdonban levő leányvállalata, amely a Thunderbird levelezőt hivatott a jövőben fejleszteni.

[HWSW] Megalakult a Mozilla Messaging, a Mozilla Alapítvány száz százalékos tulajdonban levő leányvállalata, amely a Thunderbird levelezőt hivatott a jövőben fejleszteni.

Rövid távon a Mozilla Messaging célja a Thunderbird 3 levelező létrehozása, amelyben az ígéretek szerint már integrált naptár (Project Lightning) is helyet kap majd. A kezelőfelület változása mellett a Thunderbird 3-ban az eddigieknél gyorsabb és fejlettebb keresés, valamint a könnyebb testreszabhatóság lesz a legfontosabb újdonság David Ascher, a Mozilla Messaging vezetője szerint. Természetesen a Thunderbird továbbra is nyílt forrású marad és a közösség maximális bevonásával fejlesztik majd.

Ascher blogbejegyzésében leírja, hogy a Thunderbird eddig afféle elhanyagolt gyerek volt a Mozilla Alapítványnál, a levelező távolról sem kapott annyi figyelmet, mint az óriási sikert elért webböngésző, a Firefox. Ennek megfelelően nem is fejlődött olyan gyorsan, a Mozilla Messaging hosszú távú célja, hogy ledolgozza ezt a "hátrányt", és a Thunderbird alaparchitektúráját átdolgozza, hogy ki tudják használni a Mozilla platformban rejlő lehetőségeket. Ascher írása alapján hosszabb távon arra lehet számítani, hogy a Thunderbird egy bővíthető, a webes technológiákkal integrált, később akár többféle érintkezési csatorna (IRC, chat, SMS, stb.) kezelésére is képes kommunikációs platformmá fejlődik.

A Mozilla Thunderbird levelező 1.0 verziója 2004-ben jelent meg és a letöltések száma már az első napon elérte az 500 ezret, azóta pedig a 60 milliót. A legutolsó változat (2.0.0.9) tavaly novemberben jelent meg, jelenleg a 2.0.0.12-es verziót tesztelik. A Thunderbird fejlődésének nagy lökést adhat, hogy a népszerű Eudora levelezőt gyártó Qualcomm 2006-ban beszüntette a szoftver fejlesztését, ugyanakkor közölte, hogy a 7.1-et követő verzió már a Thunderbird alapjaira épül és nylít forrású lesz. A munka el is kezdődött a Penelope kódnevű projekten, amelyből jelenleg a második béta érhető el.

A Thunderbird fölött a jövőben bábáskodó Mozilla Messaging élén álló David Ascher mellett a szervezet igazgatótanácsának tagja Christopher Beard, a Mozilla Labs vezetője, valamint Marten Mickos, a Sun Microsystems által nemrégiben megvásárolt MySQL AB első embere.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról