Szerző: Bizó Dániel

2008. február 18. 11:29

Centrino 2 néven érkezik az Intel következő notebook platformja

[Digitimes/HWSW] Centrino 2 néven érkezik az Intel következő generációs notebook platformja, állítja ipari forrásokra hivatkozva a Digitimes. A tajvani lap szerint a chipgyártó azért döntött a számozás bevezetése mellett, hogy segítse a fogyasztók tájékozódását.

[Digitimes/HWSW] Centrino 2 néven érkezik az Intel következő generációs notebook platformja, állítja ipari forrásokra hivatkozva a Digitimes. A tajvani lap szerint a chipgyártó azért döntött a számozás bevezetése mellett, hogy segítse a fogyasztók tájékozódását.

Az Intel a június elején Tajvanon megrendezésre kerülő Computex 2008 számítástechnikai kiállításon tervezi útjára indítani a Centrino 2 platformot hat Penryn-alapú chippel egyetemben, melyek órajelei 2,26 és 3,06 gigahertz közé esnek. Szintén ekkorra esik a jelenlegi ismeretek alapján az ultrahordozható modellek számára kifejlesztett új, kompakt tokozás bevezetése is, melyet elsőként a rendkívül vékony, és mindössze 1,4 kilogrammot nyomó Apple MacBook Air alkalmaz. A Montevina által hozott legnagyobb változást vélhetően az integrált grafikus chip driverének DirectX 10 támogatása, valamint az ugrásszerűen nagyobb 3D-grafikus teljesítmény képezi, de segíti majd a hosszabb akkumulátoridőt az alacsonyabb tápfeszültséggel üzemelő DDR3-memória alkalmazása, valamint a 802.11n vezérlővel nagyobb vezeték nélküli átviteli sebesség érhető el.

A Digitimes szerint a notebookgyártók egyetértenek az Intel lépésével, ugyanis a legtöbb fogyasztó nincsen tisztában a specifikációkkal, vagy azok jelentésével. Az új márkázási stratégia frissítési keresletet gerjeszthet a felhasználók körében, vélik. Az öt évvel ezelőtt megjelent Centrino elnevezés a folyamatosan változó belső ellenére lényegében változatlan maradt, ami nem kommunikálta a piac felé a fejlődő technikai képességeket. Tavaly 109 millió hordozható PC-t szállítottak le összesen a vállalatok az értékesítési csatornákba az IDC szerint, miközben az Intel közel 90 millió mobil processzort adott el a gyártóknak a Mercury Research alapján.

Az Intel 2003-ban dobta piacra a Centrinót, mely a márkanéven kívül két további, trendteremtő újdonsággal bírt: kifejezetten a mobilitást szem előtt tartó processzorarchitektúrát takart, a Banias kódnéven ismert Pentium M-et, valamint egységes platformot teremtett, alaplapi chipkészlettel és Wi-Fi vezérlővel. A technikai tartalom az elmúlt négy év mindegyikében változott, ezt azonban a márkaneveken keresztül kevéssé kommunikálta az Intel: a kétmagos processzorok megjelenésekor bevezette ugyan a Centrino Duo és Solo neveket, azóta azonban újabb platform is megjelent a név alatt.

[+] Az Intel 45 nanométeres processzorainak főbb újdonságai

Tovább nehezíti a vevők tájékozódását, hogy az Intel 2006 óta szétválasztotta a processzorok és a platformok piacra dobását, ami azt eredményezi, hogy a két legutóbbi Centrino platform négyféle felépítést rejt, melyeket a kódnév utáni Refresh kiegészítéssel jelölnek. A 2006 legelején piacra dobott Centrino Duo, mely az új Napa platformot jelölte Core Duo (Yonah) processzorral, 2006 második felében frissítést kapott Core 2 Duo (Merom) chipekkel, amivel megszületett a Napa Refresh. A Core 2 Duo ezt követően a Santa Rosával kapott új alapokat, majd a 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott Penryn Core 2 Duókkal (8 és 9000-es sorozatok) kapjuk a Santa Rosa Refresht.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról