Szerző: Bányai György

2008. február 14. 11:37

Kipróbáltuk: Canon PowerShot A580 és IXUS 80

A Canon 2008. januárjának végén jelentette be korábbi tesztünk alanyával, a PowerShot A470-nel együtt az A580 és az IXUS 80 IS kompaktjait is. Az A580 és az IXUS 80 IS fényképezőgépekkel készült képek szinte összetéveszthetők, ezért a két eltérő célcsoportnak szánt fényképezőgép között csak a felhasználás módja, a stílusos megjelenés fontossága és az eltérő vételár dönthet -- a képminőség alapján nehéz lesz ezt bárkinek is megtenni.

[HWSW] A Canon 2008. januárjának végén jelentette be korábbi tesztünk alanyával, a PowerShot A470-nel együtt az A580 és az IXUS 80 IS kompaktjait is. Az A580 és az IXUS 80 IS fényképezőgépekkel készült képek szinte összetéveszthetők, ezért a két eltérő célcsoportnak szánt fényképezőgép között csak a felhasználás módja, a stílusos megjelenés fontossága és az eltérő vételár dönthet -- a képminőség alapján nehéz lesz ezt bárkinek is megtenni.

"A" történelem

A digitális fényképezőgépek nagy öregjének számító PowerShot A-sorozat éppen tizedik évfordulóját ünnepli, ahogyan az IXUS a nyolcadikat. Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor hozzá kell tennünk, hogy az A-sorozat időszámítása a mai gépek alapját először megteremtő A60-A70 páros 2003. februári megjelenésével kezdődik. Az 1998-ban bemutatott első PowerShot modell a 810 ezer képpont rögítésére alkalmas A5 egyetlen készülékként reprezentálta a cég kínálatát, amely az összes Canon kompakt alapjaként tehát az A-sorozat mellett a többi kompaktgép, így az IXUS sorozat ősének is ugyanúgy tekinthető.

A kezdetek: 2 megapixeles Canon Digital IXUS és PowerShot A60
A kezdetek: 2 megapixeles Canon Digital IXUS és PowerShot A60

Az A5-öt, valamint ennek zoommal szerelt változatát, illetve az 1,3 megapixeles felbontással is kiegészülő A5 Zoom és A50 Zoom modelleket 2001-ben követő olcsó A10 és A20 készülékek csak és kizárólag egyfajta útkeresésként értékelhetők, semmi közük az A-koncepcióhoz. Az IXUS sorozat idővonala zökkenőmentesebb, a modellek kisebbek és nagyobb felbontásúak lettek, igaz az utóbbi időkben alkotói a tradicionális "kör és négyszög" stílus és a merészebb formaterv irányába különválva kettészelték a nevet, de e két külön út a mai modellek esetében újra egyesülni látszik.

A PowerShot A580 és az IXUS 80 szinte megszólalásig egyező képminőséget kínál, de ez nem meglepő, hiszen a képfeldolgozó DIGIC III lapka azonossága mellett még a nyolc megapixeles, 1/2,5 hüvelykes képérzékelő is egyezik a két gépben. Minimális finomhangolásbeli eltérést ha keresünk, találhatunk, az IXUS melegebb színei állnak szemben az A580 tárgyilagosabb, hűvösebb, de még mindig meleg összhatású képvilágával. A megszállottak az elkészült "Canonos" képek alapján kétséget kizáróan ismerhetik fel az ezeket készítő fényképezőgépek márkáját.

Canon PowerShot A580

Az A580-nal kezdve fontos megemlíteni, hogy olyan kompaktkategóriáról van szó, amely a kezdeti A60-A70 páros óta változatlanul, illetve új funkciókkal kiegészítve kínálta a teljes fotózási szabadságot. Azt sajnos nem mondhatjuk, hogy az A580-at teljesen automata módban használni vétek és bűn, mert az A580 az optikai rázkódásvédelemmel kiegészített A590 testvérétől abban is különbözik, hogy zárat és blendét nem állíthatunk, a két gép esetében a módválasztó tárcsa "M" állása nagyon zavarosan jelent eltérő üzemmódot.

Canon PowerShot A580
Canon PowerShot A580

Amíg az A590 IS ekkor mindkét paramétert engedi változtatni, az A580 esetében az "M" üzemmód mindössze a program móddal egyezik meg, ahol az érzékenység értékén, valamint a fehéregyensúlyon túl csak e két fényképészeti szempontból fontos paraméter kivételével állíthatunk mindent. Ez a megtévesztő jelölés egyébként a közvetlen előd A560 és A570 esetében jelent meg először a palettán, arra nem sikerült rájönnünk, hogy a gyártónak ezzel mi célja lehet.

Az A580 ezért azok számára csak korlátozottan ajánlható, akik nem csak hobbiszinten szeretnének fényképezni, továbbá szívesen merülnének alá az izgalmas, hétköznapitól erősen eltérő fotózási helyzetekbe.

Az A580 mindezek ellenére jó fogással megáldott általános célú gép, kiváló F2,6 kezdőfényerővel rendelkező optikája négyszeres közelítésre alkalmas, amely 35-től 140 milliméterig állítható gyújtótávolságban számosítható. A gépre -- ahogy az a sorozatra általában jellemző -- adapter segítségével előtétlencsét is csavarhatunk. A Canon kínálatában megtalálható makro, a 0,7-szeres nagylátószögű, illetve a négyszeres zoomot 1,75-szöröző tele-előtétlencsék alkalmazásával tágíthatunk az optika által kínált lehetőségeken.

A 175 grammos, 94,3 x 64,7 x 40,8 milliméteres házba zárt elektronika kiegészült az arcfelismerő autofókusz lehetőségével, ami akkurátusan követi a felismert személyeket, erről a 115 ezer képpontos, 2,5 hüvelykes kijelzőn megjelenő, a személyekkel együtt mozgó, fókuszált területet jelölő zöld négyzetet nézve meg is győződhetünk. Az A580 két ceruzaelemmel, illetve AA típusú akkumulátorral igen hosszan üzemel, ezek típustól és vaku használatától függően párszáz kép ellövését is lehetővé teszik.

Canon IXUS 80 IS

A másik fényképezőgép, az IXUS 80 IS egy igazi ékszer, a külsőt nem érheti kritika a minőséget illetően. A készülékház elő- és hátoldalát az eddigi modellektől eltérően a középszürke helyett fekete műanyag keret fogja egységbe. Az IXUS 80 IS már újra a hagyományokkal rendelkező "kör-négyszög" megjelenés képviselője.

Canon IXUS 80
Canon IXUS 80

A készülék a nyolc megapixeles képérzékelőjét, valamint a DIGIC III képfeldolgozó áramkörét illetően teljesen megegyezik a fent ismertetett A580-as fényképezővel, de az optika már más fejlesztés. A háromszoros közelítést lehetővé tevő zoomobjektív optikai, lencsetag-mozgatásán alapuló rázkódásvédelemmel is el lett látva. A képek vizsgálatakor feltűnő a színhiba majdnem teljes hiánya, látszik, hogy odafigyelt a gyártó a prémiumkategóriás termékének tervezésekor. Az egyébként igen zavaró színhiba az A580 esetében is kiemelkedően enyhe mértékű.

A belépőszint teteje-közepére pozicionált A580-at és a prémiumkategóriás IXUS 80-at a moziüzemmód is megkülönbözteti egymástól, amíg a 30 képkockás mozi az első esetben csak 320 x 240 képpontos mesterséges felbontáskorlát közé szorítva érhető el, addig az IXUS 80 ezt 640 x 480 képpontos klipek készítésekor is nyújtja. Sajnos a korábbi IXUS modellek némelyike által kínált 60 képkockás mozi tesztünk egyik résztvevője által sem elérhető, így ez a lassított lejátszás közben is folyamatos, szaggatásmentes eredményt adó lehetőség a jelen termékek esetében nem használható.

Az IXUS 80 IS automata üzemre termett, kiegészítve -- blende és a zár értékeit kivéve -- a teljes beállíthatósággal, valamint a fejlett témaautomatikával, és számos jópofa effekttel. Az áramellátás lítiumion akkumulátor segítségével valósul meg, amelynek töltőegysége épp a gép méreteivel egyezik. Az A580 AA-méretű akkuitól eltérően az IXUS lemerült áramforrására a kisméretű töltővel akár egy városi séta során is rátölthetünk, mondjuk egy tízperces kávéházi látogatás alatt is. A gép férfi és női kezekben egyaránt jól mutat, lehúzni pedig csak a nagyon vékony anyagból szabott ingek zsebét tudja 125 grammos súlyával és 86,8 x 54,8 x 22 milliméteres méretével.


A Canon PowerShot A580 próbaképek


A Canon IXUS 80 IS próbaképek

Árak, célcsoportok

Mindkét gép közös jellemzője a belső memória hiánya, a gyártó a rá jellemző megoldástól most sem tért el, a készülékekhez szimbolikus kapacitású 32 megabájtos kártyákat mellékel. A két terméket egymástól több mint húszezer forint választja el, amíg az IXUS 80 IS körülbelül 66 ezer forintért kapható meg, addig a PowerShot A580 már 43 ezer forintért kerülhet a birtokunkba. Ha valaki az optikai rázkódásvédelmet, valamint a teljes kézi beállíthatóság lehetőségét az utóbbi gép esetében legalább ötezer forintra értékeli, javasoljuk inkább a 48 ezer forintos A590 IS vásárlását, de akinek ez nem vonzó, megveheti az A580-ast is.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról