Szerző: Ady Krisztián

2008. február 13. 08:42

Megérkezett a Firefox 3 harmadik bétája

Letölthető, kipróbálható a Firefox webböngésző 3-as változatának legújabb bétája. A frissített változat nem csak okosabb és átdolgozott, informatívabb felületű, de új képességekkel gyarapodott, gyorsabb, és kevesebb memóriát eszik. A harmadik béta a Mozilla weboldaláról tölthető le. A fejlesztés jól halad, de még egy béta kiadása várható a végleges változat megjelenése előtt.

[HWSW] Letölthető, kipróbálható a Firefox webböngésző 3-as változatának legújabb bétája. A frissített változat nem csak okosabb és átdolgozott, informatívabb felületű, de új képességekkel gyarapodott, gyorsabb, és kevesebb memóriát eszik. A harmadik béta a Mozilla weboldaláról tölthető le. A fejlesztés jól halad, de még egy béta kiadása várható a végleges változat megjelenése előtt.

A fejlesztők változtattak a könyvjelzők kezelésén és alaposan megváltozott az alapértelmezett téma, mely főként a "vissza" gomb stílusán érhető tetten. A harmadik bétában ráadásul ezek a gombok lenyíló menüket rejtenek, melyek a teljes böngészési történetet elénk varázsolják. Az új ikonok igazodnak a Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerek témáihoz. A Mac OS X-es változaton tovább finomítottak.

A harmadik bétában megvariálták a böngészőfüleket is, végre egy-egy fület akár két Firefox ablak között is átmozgathatunk, eddig erre csak külön plugin(ek) segítségével nyílt lehetőség. Az aktív letöltéseink számát nyomon követhetjük a státuszbáron lévő Firefox gombon is. Az automatikus URL-kiegészítés is javult, figyelembe veszi a weboldalak látogatásának gyakoriságát, és a legutóbb megtekintett weboldalakat hozza előtérbe.

A bővítménykezelő is sokat fejlődőtt, a bővítményeket már közvetlenül a böngésző menüjéből is telepíthetjük, nem kell ehhez meglátogatni a Mozilla weboldalát. A Firefox mindezek ellenére azonban továbbra is béta, "munkára" nem ajánlható jó szívvel, még számos hibát kell a fejlesztőknek kijavítaniuk, amelyek a böngésző stabilitására, megbízhatóságára is veszélyes lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról