:

Szerző: Ady Krisztián

2008. február 11. 09:56

A Galileót is támogatja a SiRF grafikát gyorsító GPS-vevője

Megérkezett a sok-sok éve használt, igen népszerű SiRFstar III GPS-vevő utódja: a SiRFprima nem csak a műholdak jeleit fogadhatja, hanem komplett platformként minden más feladatot is elvégezhet a hordozható készülékben. Az új vevő a várhatóan 2013-ban elkészülő európai Galileo navigációs rendszer jeleit is érti majd.

[HWSW] Megérkezett a sok-sok éve használt, igen népszerű SiRFstar III GPS-vevő utódja: a SiRFprima nem csak a műholdak jeleit fogadhatja, hanem komplett platformként minden más feladatot is elvégezhet a hordozható készülékben. Az új vevő a várhatóan 2013-ban elkészülő európai Galileo navigációs rendszer jeleit is érti majd.

PowerVR 3D-gyorsítás

Az új, szuperérzékeny -- -161 dBm! -- platform egyszerre 64 csatornát foghat, nem csak az amerikai üzemeltetésű GPS-rendszer, hanem az európai Galileo jeleit is képes lesz értelmezni, egymást kiegészítve, párhuzamosan. A két rendszer majdani egyidejű érzékelése sokkal pontosabb helymeghatározást nyújt majd, a kár centiméteres pontosság sem elképzelhetetlen. A gyors műholdratalálást a SiRFInstantFixII technológia segíti.

A platform azonban nem csak GPS-vevőből, hanem egy ARM11 magra épített processzorból áll, melyet az Imagination Technologiestől licencelt PowerVR MBX 3D-gyorsító és PowerVR MVED1 video en- és dekódoló motor egészít ki. Azt egyelőre nem tudni, hogy a SiRF pontosan milyen paraméterű grafikus gyorsítót licencelt, de az Imagination Technologies már 2004-ben olyan magot nyújtott át a Philipsnek, ami 120 MHz-en csupán 0,7 mW-ot fogyasztott MHz-enként, emellett pedig 1,5 millió háromszög kirajzolására volt képes másodpercenként 250 megapixel/s kitöltési teljesítmény mellett.

HP iPAQ 316 Travel Companion
Gyorsabban futhat majd

OpenGL ES

A PowerVR grafikus gyorsításával a SiRFprima komoly teljesítménnyel futtathatja majd az olyan jövőbeni navigációs alkalmazásokat, mint az iGO 8, mely háromdimenziós formában jeleníti meg a domborzatot, az épületeket. A platform támogatja az elterjedtebb csatlakozási felületeket is az érintőképernyőkhöz, tárolóeszközökhöz és más perifériákhoz.

A SiRFprima Windows CE és Mobile mellett Linux operációs rendszer is támogat, a grafikus gyorsító pedig OpenGL ES és OPENVG alatt is programozható. A platform mintapéldányai a második negyedévben kerülhetnek a gyártókhoz, a vállalat azonban a ma nyíló 3GSM Mobile World kongresszuson is bemutatja komplett megoldását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.