Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 7. 13:36

Csak 2009-ben jön a Sun Rock

A korábbi pletykáknak megfelelően csak 2009-ben érkezik a Sun új csúcskategóriás processzora, amelyet egyelőre Rock kódnéven fejlesztenek a vállalatnál. Eredetileg 2008 végére ígérte a premiert a cég, azonban az International Solid State Circuits Conference-en Marc Tremblay vezető tervező elmondta, a premiert 2009-re csúsztatták, hogy össze tudják csiszolni a szoftver- és hardverkörítést. A Rockra épülő szerverek első példányai egyébként már hónapok óta működnek a Sun laborjaiban.

[HWSW] A korábbi pletykáknak megfelelően csak 2009-ben érkezik a Sun új csúcskategóriás processzora, amelyet egyelőre Rock kódnéven fejlesztenek a vállalatnál. Eredetileg 2008 végére ígérte a premiert a cég, azonban az International Solid State Circuits Conference-en Marc Tremblay vezető tervező elmondta, a premiert 2009-re csúsztatták, hogy össze tudják csiszolni a szoftver- és hardverkörítést. A Rockra épülő szerverek első példányai egyébként már hónapok óta működnek a Sun laborjaiban.

Árnyékban

A 16 magos, 32 programszál futtatására képes Rockot 65 nanométeres csíkszélességű technológiával gyártja a Texas Instruments. A processzormagok a végletekig leegyszerűsítettek, így elég kicsik lehetnek ahhoz, hogy tizenhat darabot zsúfolhasson belőlük a 396 négyzetmilliméteres lapkára a Sun. A magok négyes csoportokba vannak rendezve, egy-egy négyes csoport egy elsődleges utasításcache-en (16 KB), két adatcache-en (32 KB) és két lebegőpontos egységen osztozik. A négy magcsoport négy darab 512 KB-os másodszintű gyorsítótárhoz csatlakozik egy crossbar kapcsolón át.

Sun Rock die

Annak érdekében, hogy a magok egyszerűek maradhassanak, és nélkülözzék a nagy késleltetésű események elfedéséhez szükséges dinamikus ütemezést megvalósító komplex logikát, a Sun az úgynevezett "árnyékszálakat" vetette be, amelyek feladata a fő programszálak futásának segítése. Az árnyékszálak olyan programszálak, amik képesek akár több ezer utasítással is előre dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt "trenírozni", sőt, akár utasításokat is képes végrehajtani, amelyek eredménye így már rendelkezésre fog állni addigra, amikor a fő programszál megkezdené a végrehajtásukat.

Amennyiben a fő programszál az elágazásokon úgy fut tovább, ahogy azt az árnyékszál megjósolta, az eredményeket egy átmeneti tárolóból csak beírják a regiszterekbe. Ha az árnyékszál tévedett, akkor az eredményeket törlik és a futás a másik ágon folytatódik. Így lényegében minden egyes programszálat a chipen már kettő hajt végre, vagyis összesen 64 szál fut, bár ezek fele az operációs rendszer és a szoftverek számára "láthatatlan", ugyanakkor semmilyen optimalizációt, újraírást vagy újrafordítást nem igényel, hogy a bennük rejlő lehetőségek a felszínre kerüljenek.

Az ISSCC-n elhangzottak szerint a Rock 2,3 GHz-en működik majd és mintegy 250 wattot fogyaszt ezalatt, de a cég biztos benne, hogy ezt még léghűtéssel le lehet kezelni. Úgy tudjuk, a Sun terveiben három Rock-alapú szerver szerepel, a legkisebb nagyjából fél rackszekrényt foglal el, a két másikhoz azonban már egy teljes állvány kell, legfőképp azért, hogy legyen hol elhelyezni azt a rengeteg memóriát, ami ahhoz szükséges, hogy az extrém párhuzamosságra tervezett Rock teljesítményét ne a memóriahozzáférés korlátozza. A Rock FB-DIMM memóriát támogat, foglalatonként akár 64 modult, gépenként pedig akár 256 terabájtot. A Rock processzor egyébként 80 GBps külső sávszélességgel rendelkezik a memória felé, a lineáris skálázódás érdekében a cache-koherencát pedig címtár biztosítja.

Sun Rock Sun Rock
A 2395 láb több mint fele a tápellátást szolgálja

Új memória

Ennek érdekében egy új trükköt is bevet a Sun. A Rock fontos újítása az ún. tranzakcionális memória, amelyet teljesen hardveresen valósít meg. A metódus célja, hogy a párhuzamosan futó szálak ne blokkolják a memóriát, mint a hagyományos rendszerekben, ahol az azonos címekre hivatkozás miatt a memória egyes részeit csak egy szál tudja írni vagy olvasni. A Rock ezért csoportokba rendezi a memóriaműveleteket, amelyeket aztán tranzakciókra darabol szét, ezáltal lehetővé téve, hogy egy memóriaterülethez akár több szál is hozzáférjen kizárások ("mutex") nélkül.

A tranzakcionális memóriával kapcsolatban már évek óta zajlanak kutatások, ugyanis ennek segítségével látványosan fokozható a párhuzamos műveletvégrehajtás hatékonysága. Szoftveres megoldások már eddig is születtek, de a Sun Rock most mindezt részben hardverben valósítaná meg, amivel jóval nagyobb teljesítmény érhető el. A tranzakcionális memória elsősorban adatbázisok vagy OLTP feladatok végrehajtásánál hozhat nagy sebességnövekedést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról