Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 6. 12:35

Február közepéig lehet jelentkezni a BME 24 órás programozóversenyére

Február 17-én éjfélig lehet nevezni a VIII. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre a rendezvény hivatalos weboldalán, ahol háromfős csapatok jelentkezését várják, de aki még nem talált társakat, annak is érdemes jelentkeznie, ugyanis az oldalon csapattagokat is lehet keresni.

[HWSW] Február 17-én éjfélig lehet nevezni a VIII. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre a rendezvény hivatalos weboldalán, ahol háromfős csapatok jelentkezését várják, de aki még nem talált társakat, annak is érdemes jelentkeznie, ugyanis az oldalon csapattagokat is lehet keresni.

A nevezést követően 2007. február 24-én (közép-európai idő szerint) délelőtt 10 és délután 3 óra között kerül sor egy interneten keresztül lebonyolított előválogatóra, ahol 8 algoritmukus jellegű problémát kell a csapatoknak megoldani. Az előválogatón legjobban szereplő együttesek vehetnek részt a döntőben, ami május 2-án kezdődik Budapesten. Itt egyetlen, de összetett és bonyolult feladattal kell megküzdeniük a csapatoknak. A versenyzők által használható fejlesztőeszközökre, operációs rendszerre valamint írásos segédanyagokra vonatkozóan semmilyen megkötés nincs, de külső segítséget nem szabad igénybe venni.

A tavalyi döntőben a csapatoknak egy-egy virtuális űrhajót kellett irányítaniuk, a cél az űrbeli bolygókon található kincsek megszerzése volt. Ehhez a csapatoknak először radart és hajtóműveket kellett fejleszteniük az űrhajókra, majd ezeket össze kellett kapcsolniuk hogy navigálni és mozogni tudjanak az űrben, ezután a hálózatról "tölthették le" a fegyvereket és a pajzsokat. Az univerzumot a csapatok űrhajói mellett az ellenséges Kwargok népesítették be, ők őrizték a bolygók kincseit. Pontokat a játékosok a kincsek gyűjtésével és a Kwargok, illetve egymás megsemmisítésével szerezhettek.

A feladatokat a BME informatika karának doktorandusz hallgatói írják, így a tavalyihoz hasonlóan érdekes megmérettetésre számíthatnak a versenyzők. A problémák megoldásához, az eredményes szerepléshez leginkább jól működő csapatmunkára, valamint gyors és precíz kódírási képességre, széleskörű informatikai ismeretekre van szükség az 5000 eurós összdíjazás és a tárgynyeremények elnyeréséhez. A hagyományokhoz híven a szervezők ebben az évben is népes nemzetközi mezőnyre számítanak: a tavalyi verseny döntőjén 10 ország programozói vettek részt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról