Szerző: Ady Krisztián

2008. február 5. 13:44

Egymillió PlayStation 3 kutatja már az Alzheimer-kór ellenszerét

A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy nem kevesebb mint egymillió PlayStation 3 játékkonzolt regisztráltak a Folding@Home egészségügyi kutatóprogram elosztott rendszerébe. A konzolok és az azon futó speciális program segítségével hatalmas számítási teljesítményhez jutott a projektet kezelő Stanford Egyetem.

[HWSW] A Sony Computer Entertainment bejelentette, hogy nem kevesebb mint egymillió PlayStation 3 játékkonzolt regisztráltak a Folding@Home egészségügyi kutatóprogram elosztott rendszerébe. A konzolok és az azon futó speciális program segítségével hatalmas számítási teljesítményhez jutott a projektet kezelő Stanford Egyetem.

Elosztott számítások

A Folding@Home néven ismert projektben proteinek molekuláris szintű kialakulását, felépítését szimulálják elosztott számítások révén, hogy a tudósok jobban megérthessék viselkedésüket, hatásukat, és egyes kórok kialakulásának mikéntjét. A tudomány szerint bizonyos betegségek, például az az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, valószínűleg proteinek hibás kialakulásának és felhalmozódásának a következményei.

A molekuláris szimuláció a számítástechnika mai fejlettségi szintjén hatalmas feladatnak bizonyul, és a hagyományos megközelítéssel, azaz még szuperszámítógépekkel is szinte képtelenség gyors előrehaladást elérni. Még a legerősebb konfigurációk is milliószor lassabbak, mint a valóság, azaz a testünkben végbemenő folyamatok.

Ezekre a megoldhatatlanul nagy feladatokra vetik be az elosztott projekteket, mikor a számításokat megfelelően apró csomagokra szeletelik, amelyeket aztán a résztvevő számítógépek ezrei, tízezrei tölthetnek le az internet segítségével, majd feldolgozás után visszaküldik az eredményeket. Ilyen projekt keretében folyik a proteinek vizsgálata is, amely Folding@Home néven fut, de hasonló tervezetből ma már több tucat működik, köztük a földönkívüli intelligencia meglétét kutató SETI@home is.

Proteinek PS3-on

PS3-on is

A Sony tavaly március 22-én tette elérhetővé azt a firmware-frissítést, mellyel elsőként csatlakozhattak a PlayStation 3 konzolok tulajdonosai a Folding@Home prokjekthez. Azóta átlagban 30 másodpercenként lépett be egy-egy újabb konzol a rendszerbe. Egy-egy PS3 konzol tíz nagyobb teljesítményű PC "erejével" ér fel, így egyes számításokat tizedannyi idő alatt, évek helyett hetek alatt futtathatnak le a konzolok segítségével.

A konzolok összesített számítási teljesítménye tavaly szeptemberben érte el az egy petaflopsos értéket, jelenleg pedig a Folding@Home teljes számítási teljesítményének háromnegyedét a játékkonzolok adják. Pillanatnyilag 23909 aktív PS3 processzor közel 600 teraflops számítási teljesítményt biztosít a projektek számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról