Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 4. 10:38

Ötszörösére gyorsítja a NAND flash chipeket az Intel és a Micron

Az eddigieknél ötször gyorsabb NAND flash memóriát fejlesztett ki az Intel és a Micron, a chipeket elsőként a két cég által 2005-ben alapított vegyesvállalat, az IM Flash gyártja majd.

[HWSW] Az eddigieknél ötször gyorsabb NAND flash memóriát fejlesztett ki az Intel és a Micron, a chipeket elsőként a két cég által 2005-ben alapított vegyesvállalat, az IM Flash gyártja majd.

A NAND típusú memóriák leginkább a digitális kamerák és MP3-lejátszók terjedésével váltak rendkívül népszerűvé, de az okostelefonokba is ilyet építenek a felhasználói programok, adatok, zenék, képek tárolására. NAND flash chipek alkotják a pendrive-okat, valamint az SSD meghajtókat is. A NAND chipek elsősorban írási sebességben jeleskednek, és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el.

Az Intel és a Micron állítása szerint az új típusú NAND memóriából az eddigi 40 helyett akár másodpercenkénti 200 megabájtos sebességgel olvashatók az adatok, az írási sebesség pedig 20 helyett 100 megabájt lehet másodpercenként, amelyet az ONFI 2.0 (Open NAND Flash Interface) iparági szabványnak megfelelő felület, a korábbiaknál magasabb órajel és az új architektúra tesz lehetővé.

Könnyű belátni, hogy a korábbiaknál lényegesen gyorsabb flash chipek milyen területeken lehetnek hasznosak. A használatukkal még gyorsabb SSD-k és hibrid merevlemezek építhetők, vagy akár olyan, memóriakártyára rögzítő videokamerák, amelyek nagyfelbontású képet rögzítenek. A nagyobb sebességű flash memória alkalmazásával a hamarosan megjelenő USB3.0 felületű adattárolók is gyorsabbak lehetnek, ugyanis ez az interfész a korábbinál tízszer gyorsabb, 4,8 GBps adatátvitelt tesz lehetővé. Ekkora sebesség mellett már a "régi" flash chipek sebessége szűk keresztmetszet lenne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról