Szerző: Bányai György

2008. február 1. 12:23

Kipróbáltuk: Nokia N82

Szerkesztőségünkben járt a navigációval, szélessávú internetelérés lehetőségével és nagyfelbontású fényképezőgéppel is felszerelt Nokia N82. A készülék belső értékeivel kapcsolatban nyugodtan használhatjuk a maximum szót, de a külső megvalósulás két csoportra osztja a szemlélőket a tetszik, vagy nem tetszik táborokba, melyek kontrasztosan különülnek el egymástól. Középút nincs.

[HWSW] Szerkesztőségünkben járt a navigációval, szélessávú internetelérés lehetőségével és nagyfelbontású fényképezőgéppel is felszerelt Nokia N82. A készülék belső értékeivel kapcsolatban nyugodtan használhatjuk a maximum szót, de a külső megvalósulás két csoportra osztja a szemlélőket a "tetszik", vagy "nem tetszik" táborokba, melyek kontrasztosan különülnek el egymástól. Középút nincs.

Nokia, vagy Sony Ericsson?

A Nokia N82 a család többi tagjához hasonlóan Symbian operációs rendszert (Symbian OS 9.2, S60 3rd Edition Feature Pack 1) futtat és benne egy képzelt, de a jelentől nem elrugaszkodott kívánságlista összes pontja megvalósul. A készülék alkalmas a helymeghatározásra, akár öt megapixeles fényképeket is készíthet, szélessávon internetezhetünk vele, hallgathatunk vele zenét, nézhetünk rajta videót, de ha ez sem lenne elég, az N82 erős hardvere még komolyabb játékok futtatását is lehetővé teszi.

Az N82 külseje nagymértékben görbít a szemlélő száján. Van akinél betalál a tervezés és mosolyra húzódik az arc, de a többség valószínűleg fintorral reagál majd az első pillantáskor. Természetes, hogy a lehető legkisebb méretre törekedés és a nagyméretű kijelző szűkíti a formatervező lehetőségeit, de ez nem mentség az összecsapott, egymással nem harmonizáló stíluselemekre. A gombok két csoportja külön dizájnutat jár, a mini számbillentyűk traktusa az előlap legalján helyezkedik el és fájdalmasan kényelmetlen az alsó sorban lévő gombokat úgy megnyomni, hogy a készülékházat ne billentsük ki a kezünkből. A "0" megnyomása már-már gombfocis.

Égbekiáltó hasonlóság

A számbillentyűk és a készülék menüjének böngészésére szolgáló gombok között ordít a stílusbeli eltérés. Utóbbiak a készülékbe simulnak, egyben igen nagy felületűek is. A tervező érezhette ezt, mert ez a terület is kapott egyetlen, amolyan egységesítő szereppel megerőszakolt rizsszemet, de a kapálózás nem érte el a hatást. A leglényegesebb, továbbá a készülék képességeit ismerve a legbántóbb dolog viszont a Sony Ericsson K550i és az N82 közötti nagymértékű hasonlóság!

Ezt a fájdalmat csak tovább növeli, hogy a K550i korábbi modell és a középkategória tagja. Nem túlzás, ha úgy fogalmazunk, hogy az N82 külső megjelenése méltatlan a világelső gyártóhoz és a kategóriához. A cikk írásakor még a kínai "autógyárak" európai törésteszten nulla csillaggal elbukott utánzatai is eszünkbe jutottak, hozzátéve, hogy ennél nagyobb hasonlóság a két telefon között csak akkor lehetne, ha a Nokia közvetlenül a Sony Ericssontól vásárolta volna az előlapot.

Égbekiáltó hasonlóság

Hálózati kapcsolatok

A külsőre keveset adó felhasználók a fentiek ellenére sok örömöt lelhetnek az N82-ben. A HSDPA modul 3,6 Mbps sebességre képes, és éppúgy mint a 802.11 b/g szabványú WLAN csatoló, betonstabil működéssel kápráztat el. A webböngészés során a készülékbe épített mozgásérzékelő automatikusan válthat a képernyő portré- illetve fekvő tájolásán attól függően, hogy a telefont hogy tartjuk. Ez a lehetőség képnézegetésnél és videózásnál is rendelkezésre áll.

A weboldalak letöltése a Nokia mobiloknál megismert módtól nem tér el, továbbra is zavaró kissé a kétlépcsős megjelenítés. Először szöveges formában kapjuk az oldalt, majd némi számolgatás után grafikusan, formázott állapotban is. A baj csak az, hogy e két mód között fájó másodpercekre tűnik el a tartalom, nem sokból állt volna, kinthagyni a kijelzőn a formázatlan előnézetet, amíg csak lehet.

Multimédia

Az N82 öt megapixeles, xenonvakuval is felszerelt autofókuszos élességállítással rendelkező fotóalkalmatossága kifogástalan képeket készít. A szép fotók nem csak a Carl Zeiss Tessar optika élességének köszönhetőek, hanem a szép színeket produkáló parányi érzékelőlapkának is, amelynek zajszintje meghazudtolja fizikai méreteit. Természetesen ez nem jelent zajmentességet, sötét helyeken fotózva az N82-vel is szemcsés a kép.

Nokia N82

A gyönyörű MPEG4 videofelvételek 30 képkockás szaggatásmentessége VGA felbontásban is elérhető, amelyet akár tévére kötve is élvezhetünk, az ehhez szükséges kábelt megtaláljuk a dobozban. Ez a lehetőség a telefon összes funkciójának használata közben is a rendelkezésünkre áll, de a tévén megjelenő tartalom megegyezik a készülék 240x320 képpontos kijelzőjén láthatóval, így a nagyobb képernyőn sem láthatunk több információt. A zenehallgatás a sztereó hangszórókon kívül a jó hangminőséggel megáldott headset segítségével is lehetséges. Jó hír, hogy a 3,5 mm-es aljzatot kapott az N82, így bármilyen fülhallgató adapter nélkül csatlakoztatható hozzá.


Az N82 fekvő tájolású használatra termett: jobb oldalán kapott helyet mindkét hangszórója

Játékok

A telefon menüjében megtalálható az N-Gage menüpont, amely egységet képez a Nokia internetes játékportáljával, amelyen már jelezték tizenhat játék érkezését, egyelőre egyetlen művet sem lehet kipróbálás céljából letölteni. Az N82-ben azonban két demó is helyet kapott, a FIFA 07 és az Asphalt 3 autóverseny. Ezek a játékok kihasználják a 332 megahertzes processzor számítási teljesítményét, 3D forgatások között egyetlen alkalommal sem döcögött a megjelenítés.


Egy a tizenhat közelgő N-Gage játék közül: Borthers in Arms

Iroda

Az N82 személyes adatkezelő alkalmazásai minden igényt kielégítenek, teendőlista, névjegyzék, heti- és havi nézettel is ellátott naptár, ébresztőóra, email-kliens már teljesen általános tartozékok. Az irodai alkalmazások fájljai is megjelenhetnek a kijelzőn, mert a készülék rendelkezik az Acrobat Reader, illetve a Microsoft Office irodai programcsomag dokumentumainak megjelenítési képességével. Az alkalmazások között még egy, a kamerát használó vonalkód-leolvasót is találunk, ezt azonban nem tudtuk normális működésre bírni, igaz órákat sem töltöttünk ezzel, de maga a kód leolvasása is több mint egy perces művelet, erősen megkérdőjelezve a használhatóságot.

Helymeghatározás

A beépített helymeghatározó egység vevője nagyon érzékeny, a 6-os villamos hővédő fóliával is ellátott ablakain keresztül is képes volt öt-hat műhold észlelésére. Ez azt jelenti, hogy az újabb autókban történő használatkor sem egyedül azok szélvédőjének a belső visszapillantó tükör körüli részénél -- ahol a hővédelem hiányzik -- reménykedhetünk a megfelelő vételben. A Nokia Maps használatával ebben a készülékben is versenyre kelhet az útvonaltervezésre is használható GoogleMaps, amely ingyenesen letölthető. Utóbbi segítségével a megjelenített terület térkép és műholdfelvétel formájában egyaránt megtekinthető. A térképek letöltése a Nokia Maps esetében történhet számítógépünkkel is, ekkor megúszhatjuk a drága roamingtarifákat egy külföldi utazás során.


Ilyen képeket készít a beépített kamera


Katt a képre az eredetiért

Kiknek is?

Az N82 mindazok számára jó választás lehet, akik a belső értékeket a külsőnél többre értékelik. Megérdemelt volna a készülék egy különleges, vagy -- ha ezt túlzó igényként értékelné az olvasó -- akár csak egyéni megjelenést, a formaterv sajnos egységtelen, emellett egy másik gyártó készülékét is eszünkbe juttatja. Mindemellett a készülék munkára, szórakozásra egyformán használható, az általa biztosított lehetőségek pedig minden igényt kielégíthetnek. A készülékhez mellékelt tartozékok között pedig a jó minőségű hangszóró és a két gigabájtos MicroSD kártya mellett még a TV-kábelt is megtaláljuk.

Satu Ehrnrooth-tal, a Nokia Multimedia üzletág Nokia Nseries kamerák kategóriájának vezetőjével nem értünk egyet, aki szerint a Nokia a készülékkel olyan férfiakat és nőket vesz célba, akik odafigyelnek a stílusukra. Szerintünk egészen más csoportból kerülnek majd ki a vásárlók. Azok biztosan sokan lesznek, akik Sony Ericsson készülékről nyergelnek Nokiára, hiszen a megszokott forma az N82-ben továbbra is rendelkezésükre áll.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról