:

Szerző: Ady Krisztián

2008. január 28. 15:48

Frissítve: több mint 25 millió ingyenes zeneszámot ígér a Qtrax reklámért cserébe

Nem kevesebb mint 25 millió zeneszám letölthetőségét, ingyenes meghallgatását ígéri egy új zeneletöltő szolgáltatás, a Qtrax . A sok-sok zeneszámért egy fillért sem kell fizetni, csak a reklámokat kell megtűrni. Az új szolgáltatás az állománycserélő hálózatok alatt található peer-to-peer (P2P) technológiával gyorsítja fel a zeneszámok terjesztését.

[HWSW] Nem kevesebb mint 25 millió zeneszám letölthetőségét, ingyenes meghallgatását ígéri egy új zeneletöltő szolgáltatás, a Qtrax. A sok-sok zeneszámért egy fillért sem kell fizetni, csak a reklámokat kell megtűrni. Az új szolgáltatás az állománycserélő hálózatok alatt található peer-to-peer (P2P) technológiával gyorsítja fel a zeneszámok terjesztését.

A béta változatban induló szolgáltatás hivatalosan ma éjszaka, azaz hazai idő szerint holnap reggel-délelőtt nyitjná meg kapuit. A zeneszámokat egy Mozilla-alapú böngészőn keresztül érhetjük el, melynek Mac-es változatát március 18-ra ígérik. A zeneszámok Windows Media Audio formátumban töltődnek le, mely az iPod-tulajdonosoknak rossz hír, sőt, a dalokat jogkezelő technológia, DRM védi az illegális másolástól, így azokon a lejátszókon sem szólalnak meg, melyek nem támogatják a DRM-es WMA-t.

A Qtrax minden nagyobb kiadóval -- Sony BMG, Universal, EMI, Warner -- megállapodott, de számos olyan dal is letölthető/meghallgatható, melynek "letölthetőségi jogviszonya" még nem tisztázott, innen adódik a hatalmas, 25 milliós volumen. A Qtrax reményei szerint a reklámbevételből kifizetett jogdíjak jobb belátásra bírják majd azok tulajdonosait is.

Qtrax

A Qtrax a Gnutella állománycserélő technológiájára épül, melynek lényege, hogy mindenki a terjesztő hálózat tagjává válik, aki csak egyetlen dalt is letölt a programon keresztül a számítógépére. Ezzel a megoldással rengeteg erőforrást, sávszélességet lehet spórolni. A P2P technológia legális használatára már számtalan példa található, ilyen megoldással terjesztik a Joost IP-televízió adásait, vagy a Bittorrent legális állományait is.

Az ígéret egyelőre csak ígéret maradt, a szolgáltatás ugyanis nem indult el időben. Sőt, az La Times információi szerint eddig egyedül az Universal áll közel a megállapodáshoz a céggel, a többi kiadó egyértelműen visszautasította, hogy áldását adta volna zenéi terjesztésére a rendszeren keresztül. Folytatása következik?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.