Szerző: Bányai György

2008. január 28. 14:07

A Samsung és a Pentax új tükörreflexes fényképezőgépe közös fejlesztés

A Samsung és a Pentax a PMA rendezvényen mutatja be új tükörreflexes fényképezőgépeit. A Samsung GX20 és a Pentax K20D január 31-től február 2-ig lesz látható a Photo Marketing Association Annual Show-n.

[HWSW] A Samsung és a Pentax a PMA rendezvényen mutatja be új tükörreflexes fényképezőgépeit. A Samsung GX20 és a Pentax K20D január 31-től február 2-ig lesz látható a Photo Marketing Association Annual Show-n.

A Samsung a középhaladó géposztályba szánt GX20 modellt a Pentax K20D tükörreflexes fényképezőgépe után egy nappal jelentette be múlt hét csütörtökön. E két váz kisebb eltéréseket leszámítva teljesen azonos, a lényegi különbségek az eltérő menüfelépítésben, illetve a JPEG fájlformátum tömörítési módjában jelentkeznek. Mindkét gép alapja a 2006. szeptemberében bemutatott 10 megapixeles K10D, amelynek CCD típusú képérzékelőjét a Samsung és a Pentax által közösen fejlesztett, 23,4x15,6 mm méretű, 14,3 megapixeles CMOS lapka váltotta fel.

Az új vázak a korábbi modelleknél lényegesen többet adnak a felhasználó kezébe, a nagyobb felbontás mellett megtalálható bennük az elmaradhatatlan "kiterjesztett dinamikatartomány" funkció, illeve frissült a zajszűrő áramkör is, amely amellett, hogy nagyobb hatékonyságú, a kevesebb zajt termelő CMOS típusú érzékelő adatain dolgozik. Az érzékenység az új modellek esetében ISO 6400 értékre is állítható, amely a kategóriához méltó módon teljes felbontásban is kiválasztható.

>>> Vajon mindenki tükörreflexes géppel jár a legjobban? <<<

A képérzékelő portaszító felülete mellett annak rezegtetése is portalanít, ha az optikák cseréjekor a beltérbe porszem kerülne. Maga a nagy szilárdságú műanyag burkolat is por- illetve cseppálló, annak mind a 72 darabja gumitömítéseken érintkezik egymással, nem csak az akkumulátor, vagy a memóriakártya ajtajánál gondoltak erre a tervezők. A gépvázba épített, szenzoreltolás elvén alapuló rázkódásvédelem a megfelelő hatásfok mellett pénztárcabarát is, hiszen az optikai, lencsetag mozgatás elvén működő rázkódásvédelmet minden egyes optika esetében meg kell fizetnünk.

Samsung GX20 és Pentax K20D

Az élességállítás TTL fáziskülönbség-mérésen alapul és 11 fókuszpont közül választhatunk, ha nem bízzuk az automatikára. A sorozatfelvételi képeségek 3 képkocka másodpercenkénti felvételét is lehetővé teszik maximális felbontásban, JPEG tömörítést választva, a sorozat hosszát egyedül az SD/SDHC memóriakártya mérete korlátozza. Mindkét váz Pentax-bajonettes KAF2, KAF, KA optikákat fogad, ilyeneket számos külső gyártó is kínál. A Samsung kitjei Schneider D-XENON, D-XENOGON optikákkal kerülnek forgalomba, ezek természetesen a Pentax változatokra is felhelyezhetők.

A vázak strapabíró zárszerkezeteit több mint százezer kép készítésére tervezték és 30 másodperctől 1/4000 másodpercig állíthatók. A beépített, vagy külső villanók egészen 1/180 másodperces értékig képesek tartani a szinkront. A hátoldal kijelzője nem dönthető, a rajta megjelenő 230 ezer képpont 2,7 hüvelyken terül el. Ez a kijelző az optikai kereső mellett a kép komponálása közben is használható, mert képes az élőkép üzemmódra is. A váz tömege mindkét változat esetén 800 gramm, mérete a Pentax K20D esetén 141,5x101x70 milliméter, a Samsung GX20 egy lehelletnyivel nagyobb, 142mm×101mm×71,5 milliméter.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról