:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 28. 09:36

Csak a harmadik negyedévben érkezik az SQL Server 2008

A Microsoft a harmadik negyedévre halasztotta az SQL Server 2008 végleges változatának kiadását, a február 27-én esedékes Los Angeles-i premieren csak egy feature complete, vagyis a végleges verzió összes szolgáltatásával rendelkező előzetessel (CTP) szolgál majd, amelyet a második negyedévben követ a megjelenésre szánt verzió változat (RC), az ősszel pedig a végleges termék. Az eddig kiadott előzeteseket több mint 100 ezerszer töltötték le.

[HWSW] A Microsoft a harmadik negyedévre halasztotta az SQL Server 2008 végleges változatának kiadását, a február 27-én esedékes Los Angeles-i premieren csak egy "feature complete", vagyis a végleges verzió összes szolgáltatásával rendelkező előzetessel (CTP) szolgál majd, amelyet a második negyedévben követ a megjelenésre szánt verzió változat (RC), az ősszel pedig a végleges termék. Az eddig kiadott előzeteseket több mint 100 ezerszer töltötték le.

Francois Ajenstat, az SQL Server 2008 marketingjéért felelős vezető blogbejegyzésében a szokásos magyarázattal szolgál: a lehető legjobb minőségű terméket szeretnék kiadni, azonban a tesztelés időt vesz igénybe. "Ez azonban semmilyen nódon nem érinti a február 27-i bejelentéssel kapcsolatos terveket, mindenkit örömmel látunk Los Angelesben, vagy a világ más részein tartandó eseményeken" -- írja Ajenstat.

Mi újdonság?

Az SQL Server 2008 legfontosabb újdonságai a megbízhatóságot, a biztonságot, a teljesítményt, valamint a fejlesztések leegyszerűsítését érintik. A szoftver ennek jegyében többek között tartalmaz transzparens failovert, transzparens adattitkosítást külső kulcskezeléssel, erőforrások (CPU) menet közbeni hozzáadását, adattömörítést, az alkalmazásfejlesztés egyszerűsítése terén a legnagyobb előrelépést pedig talán a LINQ (Language Integrated Query) és az ADO.Net entitások támogatása jelenti.

Microsoft SQL Server 2008

A mai trendeknek megfelelően az SQL Server 2008-cal lényegében bármilyen adatok tárolhatók, legyen szó akár dokumentumokról, XML állományokról, vagy akár egész fájlokról. További fontos fejlesztés, hogy az SQL Server 2008-at felkészítették földrajzi adatok és vektorok tárolására is, amely kimondottan előnyös olyan szolgáltatások fejlesztésekor, amelyek valamilyen módon földrajzi adatokra vagy helyszínekre támaszkodnak -- gondoljunk csak azokra a mobilszolgáltatásokra, amelyek helyünktől függően meg tudják mondani, hol a legközelebbi bankautomata.

Az SQL Server 2008 üzleti intelligencia és jelentéskészítési funkciókkal is bővült, a Microsoft szerint az adatbázist úgy alakították ki hogy nagyszerű adattárház-platform legyen, a Microsoft által felvásárolt kanadai Dundas Data technológiái segítségével pedig komoly adatvizualizációs képességeket vonultat fel az SQL Server Reporting Servicesben.

Semmiség...

A Microsoft február 27-én Los Angelesben indítja útjára új alkalmazás-platformját, amely a Windows Server 2008-ból, az SQL Server 2008-ból, valamint a Visual Studio 2008-ból áll. A Visual Studio 2008 végleges változata már novemberben elkészült és azóta elérhető a vállalati partnerek számára, a Windows Server 2008 végleges változatát a bejelentés idejére ígéri a Microsoft. Az SQL Server 2008 pár hónapos késése egyébként szinte semmi az SQL Server 2005 kálváriájához képest, amely közel két évvel az eredetileg tervezett dátum után készült el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.