Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 30. 11:17

Európában a 30 százalékot közelíti a Firefox piaci részesedése

Európában az internetezők több mint negyede már Firefoxot használ, a nyílt forrású böngésző piaci részesedése tavaly 5 százalékponttal nőtt az Internet Explorer kárára. A 112 ezer weboldal látogatottsági adatai alapján készült felmérésből az is kiderül, a finnek járnak az élen a Firefox elterjedtségét tekintve, de már Magyarországon is tízből négy netező ezt használja.

[HWSW] Európában az internetezők több mint negyede már Firefoxot használ, a nyílt forrású böngésző piaci részesedése tavaly 5 százalékponttal nőtt az Internet Explorer kárára. A 112 ezer weboldal látogatottsági adatai alapján készült felmérésből az is kiderül, a finnek járnak az élen a Firefox elterjedtségét tekintve, de már Magyarországon is tízből négy netező ezt használja.

A befutó: IE6, Firefox, IE7

2006 decemberében az európai internetezőknek még csak 23 százaléka használt Firefoxot, egy év alatt ez 28 százalékra nőtt a francia XiTiMonitor adatai alapján. A felmérésből az is kiderül, hogy a Firefox-felhasználók 93 százaléka már a legújabb, 2.0 változatot használja, miközben az Internet Explorert csak a tulajdonosok kevesebb mint fele frissítette az egy éve megjelent 7-es verzióra. Ebben bizonyára nagy szerepe van annak is, hogy az IE7 sokáig csak eredeti Windowsra volt telepíthető, a Microsoft azonban azóta megszüntette ezt a korlátozást.

A böngészők versenyében természetesen még az Internet Explorer áll az élen, tavaly decemberben a netezők 66 százaléka választotta a Microsoft termékét, a második helyen a Firefox állt, a dobogó harmadik fokára pedig az Opera kapaszkodott fel, a norvég szoftver piaci részesedése 3,3 százalék volt. A 2 százalékos részesedést megkaparintó Apple Safari le tudta nyomni az évek óta döglődő, és február 1-vel hivatalosan is holttá nyilvánított Netscape-et.

A Firefox elterjedtsége Európában

Európában Finnország a legerősebb bástyája a Firefoxnak, itt a részesedése a 45 százalékot is meghaladja, de Szlovéniában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is 40 százalékot meghaladó a részesedése. A legkevésbé a hollandok, az ukránok és a britek kattantak rá a nyílt forrású böngészőre, ezekben az országokban a Firefox még a felhasználók 18 százalékát sem tudta meggyőzni.

A HWSW már a Firefox-birodalom része
A HWSW-n már átvette az uralmat a Firefox, tavaly decemberben az oldalunkat látogatók 48 százaléka használta a nyílt forrású böngészőt, míg az Internet Explorer különféle verzióinak 43 százalék jutott. A harmadik legnépszerűbb Opera közel 6 százalékos részesedést szerzett, a Safarira a látogatók 1,1 százaléka szavazott.

Ami az operációs rendszereket illeti, a különféle Windowsok 94 százalékos részesedéssel szinte egyeduralkodóak, nálunk viszont a Linux átlag feletti, 3 százalékos szeletet hasított ki magának. Mac OS-t a HWSW-olvasók 1,5 százaléka használ, a következő legnépszerűbb operációs rendszer a Symbian, de Solarisról, FreeBSD-ről, iPodról, iPhone-ról és PlayStation 3-ról is többen olvasnak minket.
Az egész világot figyelembe véve mégsem Európában, hanem Ausztráliában és Óceániában a legmagasabb a Firefox elterjedtsége, az ötödik kontinensen az internetezők több mint 31 százaléka átállt rá. Észak-Amerikában 21 százalék, Dél-Amerikában 20 százalék a Mozilla böngészőjének elterjedtsége, de még Afrikában is jobban áll mint Ázsiában. Ez főleg annak fényében meglepő, hogy az ázsiai országok hagyományosan az élen járnak a szabad szoftverek adoptálásában, elsősorban azért, hogy függetlenítsék magukat az amerikai vállalatoktól.

A franciák jobban szereik a Mac OS-t a Linuxnál

Szintén a XiTiMonitor adataiból látható, hogy a Vista lassan, de biztosan teret hódít, decemberben már az internetezők 11 százaléka használta a legújabb asztali Windowst. A legtöbben (83%) még mindig Windows XP-t futtatnak, de a Windows 2000-re is a netezők 2 százaléka bízza az adatait. A többi Windows-változat részesedése a fél százalékot sem érte el a XiTi szerint. Az összes internetező 95 százaléka használt valamilyen Windowst, a második legnépszerűbb operációs rendszer a Mac OS volt 3,7 százalékkal, a Linuxnak mindössze 0,9 százalék jutott. Ez a felmérés azonban a francia nyelvű weboldalak adatait vette alapul, tehát messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni belőle.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról