Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 22. 13:44

Európa legnagyobb kolokációs központjai közé emelkedik a Dataplex

Megkezdődött a Dataplex új szárnyának építése, amivel a legnagyobb hazai kolokációs központ alapterülete 8800 négyzetméterről 14400 négyzetméterre bővül.

[HWSW] Megkezdődött a Dataplex új szárnyának építése, amivel a legnagyobb hazai kolokációs központ alapterülete 8800 négyzetméterről 14400 négyzetméterre bővül.

A bejelentés szerint a bővítésre azért volt szükség, mert a Dataplex szolgáltatásai iránt rendkívül megnőtt a kereslet: tavaly a létesítmény 98 százalékos kihasználtsággal üzemelt, de a 14400 négyzetméterre kibővített alapterületnek is lekötötték már a 80 százalékát. A több mint négymilliárd forintos beruházással az őszre elkészülő új szárnnyal együtt a Dataplex a kontinens ötödik legnagyobb kolokációs létesítménye lesz.

Az új technológiai trendeknek megfelelően az energiasűrűséget az új létesítményben négyszeresére növelik, követve a nagyobb sűrűségű szerverek, elsősorban a blade-ek terjedését. A jelenlegi infastruktúra rackenként 4-5 kilowattos energiasűrűséget tud még ellátni, azonban egy blade-ekkel telerakott rackszekrény akár 15-20 kilowattot is fogyaszthat, ezt viszont nem csak a táplálás, hanem a hűtés oldaláról is kezelni kell. A Dataplexben a hűtésre fordított energiát többek között a hideg téli időjárást felhasználó rendszerekkel fogják csökkenteni.

Dataplex

A Dataplex teljes energiaszükséglete egy Szolnok vagy Szombathely méretű városénak felel meg: tavalyi ottjártunkkor kiderült, hogy az energiaköltség az éves bevétel mintegy felét teszi ki, ami nagyjából másfél milliárd forintot jelent. Az ügyfelek számára továbbra is teljesen leállásmentes karbantartást biztosítanak, a kibővített létesítmény egészét a legmodernebb automatizált biztonsági és felügyeleti rendszerrel látják el.

Európában mintegy 500 ezer négyzetméternyi adatközpont üzemel, 40 százalékuk London körzetében. A további hot spotok közé tartozik még Párizs, Frankfurt, és néhány más város is, de a mostani bővítéssel Budapest is felkerülhet a térképre: regionális szinten fővárosunk már most is első, de a Dataplex bővítésével már egész Európát tekintve is a tíz legnagyobb között lesz a kapacitást tekintve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról