Szerző: Ady Krisztián

2008. január 22. 12:34

Még zöldebb szünetmentes tápegység az APC-től

Vigyáz a pénztárcánkra az APC új szünetmentes tápegysége, a Back-UPS ES 750 ugyanis nem csak adataink sérülésétől óv meg minket hirtelen áramszünet esetén, hanem azt is érzékeli, ha alvó üzemmódba került számítógépünk. Ebben az esetben kikapcsolja a hozzá csatlakoztatott perifériákat, nyomtatókat, szkennereket, monitorokat, vagy éppen hangszórókészleteket, további energiát spórolva.

[HWSW] Vigyáz a pénztárcánkra az APC új szünetmentes tápegysége, a Back-UPS ES 750 ugyanis nem csak adataink sérülésétől óv meg minket hirtelen áramszünet esetén, hanem azt is érzékeli, ha alvó üzemmódba került számítógépünk. Ebben az esetben kikapcsolja a hozzá csatlakoztatott perifériákat, nyomtatókat, szkennereket, monitorokat, vagy éppen hangszórókészleteket, további energiát spórolva.

Az új szünetmentes tápegységen a "mester" csatlakozóhoz kell kapcsolnunk számítógépünket, ennek áramfelvételét figyeli a készülék elektronikája, ez alapján dönti el, hogy számítógépünk éppen működik, vagy alvó üzemmódba került. Amennyiben az utóbbi állapotot érzékeli, a vezérelt csatlakozókról lekapcsolja az áramot, így a számítógép mellett működtetett perifériák is kikapcsolódhatnak.

Ezeknek az üres fázisoknak a megszüntetésével az APC szerint komoly mennyiségű energiát lehet spórolni. A cég számításai szerint éves szinten körülbelül 40 dollárnyi energia takarítható meg egy átlagos háztartásban, így a 99 dolláros ajánlott árú készülék bekerülési költsége 2,5 év alatt megtérülhet.

Bár a perifériák egy része, például a monitorok automatikusan is képesek minimális energiafelvételt biztosító alvó üzemmódba kerülni, számos más készüléket erre nem készítettek fel. Egy bekapcsolva hagyott fejletlenebb hangszórókészlet, egy tintasugaras vagy lézernyomtató több tíz wattnyi energiát is elfűthet teljesen feleslegesen, éves szinten jelentős összeget kiemelve a pénztárcánkból. Hosszabb távon a kisebb fogyasztók, például az USB-porton keresztül táplált webkamera is viszonylag sok energiát fogyaszthat.

APC Back UPS ES 750

A Back-UPS ES 750 tíz csatlakozójának mindegyike védett a túláram ellen, azonban csak ötöt bíztosít a beépített akkumulátor áramkimaradás esetén. A 450 wattos teljesítmény a számítógép áramfelvételétől függően néhány perces, vagy akár több mint egy órás áthidalást is jelenthet. A készülék megvédhet az Ethernet, vagy koax (kábelmodem) kábelen érkező áramlökésektől is.

Az APC szerint a szünetmentes tápegység hatékonyabban használja fel az energiát, mint más UPS termékek, és megfelel a zöldek kívánságainak is azzal, hogy teljesíti a RoHS szabályozás követelményeit, azaz kevesebb rezet és káros anyagokat tartalmaz, vagy használnak fel a gyártás során. Utóbbi nélkül Európában már piacra sem kerülhetne. A csomagolás is újrahasznosított anyagokból készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról