Szerző: Bizó Dániel

2008. január 18. 12:27

Eddigi legsúlyosabb veszteségének árnyékában jól teljesít az AMD

Történetének legsúlyosabb veszteségét kényszerült elkönyvelni az AMD 2007 negyedik negyedévében, miután hatalmas értékvesztési leírásra kényszerült az ATI felvásárlása kapcsán. Ennek árnyékában azonban a vállalat erőteljesen teljesített, a processzorgyártás már kevés nyereséget is képes volt felmutatni az új termékek bevezetése körüli nehézségek ellenére. Elemzők értékelése szerint kiválóan teljesített a vállalat, a tőzsdén kívüli kereskedésben a papírok erősödésnek indultak.

[HWSW] Történetének legsúlyosabb veszteségét kényszerült elkönyvelni az AMD 2007 negyedik negyedévében, miután hatalmas értékvesztési leírásra kényszerült az ATI felvásárlása kapcsán. Ennek árnyékában azonban a vállalat erőteljesen teljesített, a processzorgyártás már kevés nyereséget is képes volt felmutatni az új termékek bevezetése körüli nehézségek ellenére. Elemzők értékelése szerint kiválóan teljesített a vállalat, a tőzsdén kívüli kereskedésben a papírok erősödésnek indultak.

Ellentmondásos kép

A világ második legnagyobb processzorgyártója éves szinten ugyan nem tudta növelni árbevételét a negyedik negyedévben, értékesítése jelentősen magasabb bruttó nyereséghányadot tudott felmutatni, amit elsősorban az átlagos eladási árak feltornázása magyaráz. Ennek eredményeként a vállalat működése már nullszaldósnak tekinthető, ami drasztikus javulás az előző negyedévekhez képest, továbbá likviditási pozíciója is számottevően erősödött a Mubadala Development Company 600 millió dolláros tőkeinjekciójának köszönhetően.

Az AMD 1,77 milliárd dollár forgalom mellett ugyanakkor 1,77 milliárd nettó veszteséget szenvedett el, amit a grafikus chipjeiről ismert ATI Technologies felvásárlásával megszerzett eszközök könyv szerinti értékének egyszeri, 1,6 milliárd dolláros csökkentése magyaráz. A vállalat az előző negyedévben értesítette a tőzsdefelügyeletet és befektetőit, hogy azok nem tükrözik a reális értéket, elismerve ezzel, hogy túl sokat fizetett a kanadai cégért 2006-ban, mikor mintegy 5,4 milliárd dollár értékben kebelezte be. Ennek következtében az évet 6 milliárdos forgalom mellett 3,38 milliárd dollár veszteséggel zárta a vállalat.

Az ATI-val kapcsolatos leírást félretéve kifejezetten erősen teljesített a negyedik negyedévben az AMD tevékenységét domináló processzorgyártás. "Úgy hisszük, részesedést szereztünk mikroprocesszorokban a 11 százalékos bevételnövekedés alapján" -- mondta el a negyedéves jelentés kapcsán tartott konferenciabeszélgetésen Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató.

A vezető közölte, hogy egyúttal az átlagos eladási áron is sikerült emelniük, így a számítástechnikai részleg 1,4 milliárd dolláros forgalom mellett 21 milliós üzemi nyereséget tudott felmutatni. A vállalat szekvenciálisan 22 százalékkal több Opteront szállított le a negyedév során.

Felfutóban a négymagos processzorok

A vállalat 400 ezer négymagos Opteron és Phenom processzort szállított le a három hónap során, melyet több mint duplázni kívánnak a jelenleg folyó első negyedévben, mondta Rivet. A Barcelona kódnéven fejlesztett négymagos Opteronok egy túlságosan későn felfedezett hibája miatt felfüggesztett szállítások hamarosan újra megindulhatnak, derült ki Hector Ruiz elnök-vezérigazgató szavaiból. Az új, B3-as szilíciumverzió tömegtermelésre kész, két-három héten belül megkaphatják az első, már legyártásra került tesztpéldányokat a vezető szerverszállítók, így a negyedév végével, a második negyedév elejével már elérhetővé válhatnak a négymagos Opteronokkal szerelt szerverek.

Dirk Meyer operatív vezérigazgató elmondta, elsőként a középkategóriára koncentrálnak, ami legfeljebb 2,3 gigahertzes órajelet jelent, majd a második negyedév során érkezhet a 2,5 gigahertzes változat. A Phenommal kapcsolatban Meyer megerősítette azt a változtatást, mely szerint a következő hónapok során a hárommagos, valamint az 65 wattos energiahatékony változatok kapnak prioritást. Az asztali szegmenst a B2 steppingekkel szolgálják ki addig, míg a B3 chipek termelése fel nem fut. A 45 nanométeres gyártástechnológia felfuttatásával kapcsolatban a cég továbbra is agresszív, az első ilyen termékek szállításainak megkezdését az év második felére teszi.

Radeonok és futottak még

A grafikus chipekből származó forgalom az új Radeon HD3800 sorozat bemutatkozása ellenére sem tudott számottevő növekedést felmutatni, a részleg 259 millió dolláros árbevétel mellett továbbra is nullszaldó körül lebeg, a veszteség 12 millió dollárt tett ki. A beágyazott chipekkel foglalkozó konzumelektronikai részleg 109 milliós forgalom mellett 12 millió dollár üzemi nyereséget ért el. A cég továbbra is nyereségessé kíván válni az év második felében, meglovagolva a piacot jellemző hagyományos szezonális keresleti erősséget, valamint termékmixe folyamatos erősítésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról