Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 18. 08:49

Erősen hajrázott és jó évet zárt az IBM, a kilátásai is biztatóak

Erős negyedik negyedévet zárt és magabiztos kilátásokat fogalmazott meg az idei évre az IBM. A Nagy Kék szerint az Egyesült Államokon kívüli tevékenysége ellensúlyozni tudja az amerikai és európai piacon esetleg várható visszaesést. A piac kedvezően fogadta a híreket, az IBM papírjai tegnap a tőzsdei kereskedésben 0,5 százalékot vesztettek értékükből, a bejelentést követően azonban közel 5 százalékot erősödött az árfolyam.

[HWSW] Erős negyedik negyedévet zárt és magabiztos kilátásokat fogalmazott meg az idei évre az IBM. A Nagy Kék szerint az Egyesült Államokon kívüli tevékenysége ellensúlyozni tudja az amerikai és európai piacon esetleg várható visszaesést. A piac kedvezően fogadta a híreket, az IBM papírjai tegnap a tőzsdei kereskedésben 0,5 százalékot vesztettek értékükből, a bejelentést követően azonban közel 5 százalékot erősödött az árfolyam.

Erős negyedév, jó kilátások

A negyedik negyedévben az IBM 28,9 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami éves szinten 10 százalékos növekedést jelent, de még az árfolyamhatás kiszűrésével is 10 százalékost. A folytatólagos tevékenységből származó nyereség éves szinten 14 százalékkal 4 milliárd dollárra nőtt, a részvényegységre jutó profit 2,26 dollárról 23 százalékkal 2,80 dollárra emelkedett, részben azért, mert az elmúlt év során az IBM 12,5 milliárd dollárért 118 millió saját részvényt vásárolt vissza. "Az IBM nagyszerű negyedik negyedévet és évet zárt, a bevétel, a profit és a készpénzforgalom egyaránt rekordot döntött" -- mondta az eredmények kapcsán Sam Palmisano elnök-vezérigazgató.

Az amerikai piacon ugyan csak 5 százalékkal (az árfolyamhatás kiszűrésével 2 százalékkal) nőtt az IBM forgalma, de ezt jól ellensúlyozta az Európában elért 16 (árfolyamhatás nélkül 6) százalékos, illetve a Távol-Keleten mutatott 15 (árfolyamhatás nélkül 9) százalékos bevételnövekedés. A Nagy Kék bevételének már 65 százaléka származik az Egyesült Államokon kívülről, így az amerikai piacon tapasztalható bizonytalanság nincs akkora hatással az eredményeire -- ezt a befektetők is értékelték.

A teljes pénzügyi évben az IBM 98,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 8 százalékos növekedésnek felel meg. A folytatólagos tevékenységből származó nyereség 11 százalékkal 10,4 milliárd dollárra emelkedett a 2006-os 9,4 milliárd dollárról, ami részvényenként 7,18 dollárnak felel meg. 2008-ra részvényenként 8,20 dollár feletti részvényegységre jutó profitot vár az IBM, lényegesen többet, mint az elemzők 7,91 dolláros prognózisa.

Jól teljesített a szolgáltatási- és a szoftverrészleg,

Az IBM motorja a negyedik negyedévben a Global Services volt, amelynek bevétele 17 százalékkal 14,9 milliárd dollárra emelkedett, adózás előtti eredménye pedig 19 százalékkal nőtt. A technológiai szolgáltatásokból (outsourcing, üzemeltetés) származó bevétel 16 százalékkal javult, miközben az üzleti szolgáltatások (tanácsadás) forgalma 17 százalékkal bővült. A negyedév során az IBM 15,4 milliárd dollár értékű új szolgáltatási szerződést kötött, ez éves összehasonlításban 13 százalékos csökkenést jelent.

A hardverrészleg a negyedik negyedévben 4 százalékkal csökkenő, 6,8 milliárd dolláros forgalom mellett is 18 százalékkal tudta növelni adózás előtti eredményét. A System p UNIX-szerverek forgalma 9 százalékkal emelkedett, az x86 processzorokra épülő System x rendszereké pedig 6 százalékkal nőtt. A System z mainframe-ek eladásai 15 százalékkal estek vissza, a System i rendszerek ugyanakkor 2 százalékos erősödést produkáltak. A tárolóeszközök forgalma 11 százalékkal emelkedett, a félvezetőgyártó részleg bevétele 15 százalékkal zuhant.

A szoftverüzletág bevétele 12 százalékkal emelkedett a negyedik negyedévben, az adózás előtti eredmény pedig 21 százalékkal nőtt. A köztesszoftverek forgalma 13 százalékkal emelkedett, az operációs rendszerek forgalma 3 százalékkal nőtt. A WebSphere család 23 százalékos növekedést produkált, a Tivoli menedzsment-szoftverek 19 százalékos erősödést mutattak, a Rational fejlesztői eszközökből 22 százalékkal több bevétele volt az IBM-nek mint egy évvel azelőtt. Az Information Management szegmens 11 százalékkal erősödött, a leggyengébben a Lotus szoftverek teljesítettek, itt mindössze 7 százalékos volt a növekedés annak ellenére, hogy az ősszel megjelent a Lotus és Domino legújabb, 8-as változata.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról