:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 14. 12:13

Sivatagi körülmények teszik próbára a Toshiba noteszgépek megbízhatóságát

Bemutatta a kimondottan üzleti felhasználásra szánt Tecra notebook-család legújabb tagjait a Toshiba. A vállalat szponzorként részt vesz a Budapest-Bamakó ralin is, ahol az egyik csapat két Tecra notebookkal vág neki a sivatagnak azt bizonyítandó, hogy a gépek még ilyen szélsőséges körülmények közt is használhatók.

[HWSW] Bemutatta a kimondottan üzleti felhasználásra szánt Tecra notebook-család legújabb tagjait a Toshiba. A vállalat szponzorként részt vesz a Budapest-Bamakó ralin is, ahol az egyik csapat két Tecra notebookkal vág neki a sivatagnak azt bizonyítandó, hogy a gépek még ilyen szélsőséges körülmények közt is használhatók.

Igáslovak

A Tecra sorozat jelenleg kapható modelljei az S5 és az A9. Mindkét gép 15,4 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és kimondottan az üzleti felhasználást célozza. A két masina közötti legnagyobb különbség a hardver szempontjából a grafikus chip és a kijelző: az A9-ben az Intel chipkészletbe integrált GMA X3100 videovezérlő hajtja a kijelzőt, az S5-ben viszont NVIDIA Quadro lapka gondoskodik a megjelenítéséről. Érdekesség, hogy a noteszeket soros porttal is ellátták, a Toshiba szerint ugyanis az ilyen típusú perfiériák még nem haltak ki végleg. Az új Tecrák jellemzője még a gép kikapcsolt állapotában is áram alatt levő USB-port, amelyet használhatunk például mobiltelefon, PDA vagy MP3-játszó töltésére.

A gépek nem mondhatók kimondottan könnyűnek, ez már a méretekből is adódik, nomeg annak, hogy a Tecrákat különlegesen strapabírónak tervezték. A sztenderd hatcellás akkumulátorral 2,8 kilogramm körül nyom a mérlegen a Tecra A9 és S5 is, az opcionálisan kapható kilenc- vagy tizenkétcellás akkuval ennél nyilván sokkal többet, cserébe az üzemidő elérheti a 8 órát is. A gépek modelltől és kiépítéstől függően bruttó 270 és 450 ezer forint közötti áron érhetők el.

Toshiba Tecra S5
Toshiba Tecra S5

A kimondottan vállalati "igáslónak" szánt Tecra sorozat a hardverét tekintve gyakran semmiben sem különbözik egy Satellite vagy Satellite Pro modelltől, mégis sokkal drágább. Az árkülönbözetet a strapabíró megépítettség indokolja: a Tecrák esetében számos olyan trükköt alkalmaz a Toshiba, amely azt célozza, hogy a gépek ne csak egyszerűen túléljék a mindennapos használatot, hanem valóban minden helyen és helyzetben lehessen velük dolgozni.

A tavaly június óta értékesített Toshiba noteszekre már 2 év nemzetközi garancia jár, ami akár 5 évre is meghosszabbítható. A gépekhez helyszíni javítás is kérhető, lehetőség van kizárólag Magyarországon, a régióban és világszinten is érvényes helyszíni garanciát vásárolni: ennek keretén belül a Toshiba vállalja, hogy legkésőbb a bejelentést követő napon mérnöke kiszáll és a helyszínen kísérli meg a javítást. A gépet nem csak akkor kell szervizbe vinni, ha a helyszínen valamilyen okból nem sikerült megjavítani.

Strapabírás mindenek előtt

A megbízhatóságot fokozó fogások közé tartozik például több alkatrész (pl. LCD, inverter) gumiba ágyazása, megerősített keret a kijelző körül, a megerősített zsanérok, valamint a gép sarkainak védelme. A Tecrák váza nem csak erős a sarkoknál, hanem az alkatrészeket is úgy helyezik el a gépben, hogy a sarkok "szabadon maradjanak", így ha a gép leesik és a borítása esetleg meg is sérül, a benne levő hardver nem károsodik.

A Toshiba hitvallása szerint a merevlemezen tárolt adatok jelentik a notebook legnagyobb értékét, ezért különleges figyelmet fordítottak a meghajtó védelmére. A merevlemezt gumiágyba helyezik, emellett gyorsulásérzékelőt is bevetnek, hogy a notesz leejtésekor az író-olvasó fejeket parkolópályára állítsák, nehogy a gép ütődésekor belekarcoljanak a tányérokba. A Toshiba szerint a Tecrák akár 1 méter magasból is leejthetők, a merevlemezen tárolt adatok biztosan túlélik az incidenst. Az adatbiztonságot fokozza, hogy minden Tecra rendelkezik beépített ujjlenyomat-olvasóval és TPM-chippel is.

Az EasyGuard biztonsági csomag része még a cseppálló billentyűzet, amely akár 1 deci folyadéknak is ellánáll 3 percig: ez épp elég ahhoz, hogy a felhasználó kilépjen a futó alkalmazásokból, elmentse a munkáját és biztonságosan leállítsa a notebookot. A Toshiba annyira bízik a Tecrák EasyGuard védelmében, hogy a Budapest-Bamakó ralin induló egyik csapat főszponzoraként két notebookot is küld a sivatagi túrára -- bár hogy pontosan milyen feladattal, az egyelőre nem derült ki.

EasyGuard notebooktáskák

Az EasyGuard márkanév alatt új hordtáskákat is piacra dobott a Toshiba, amelyek érdekessége, hogy a noteszgép bennük egy gumiszalagra felfüggesztve utazik, így a csomag leesésekor is védett a hirtelen rázkódástól, ütődéstől. Az EasyGuard vonalban összesen öt táskát találni, amelyek között van kereken guruló modell, és nőknek szánt válltáska is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.