Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 14. 13:18

Flash meghajtók az EMC csúcskategóriás tárolójában

Az EMC szerényen csak annyit állít magáról, hogy örökre megváltoztatta a nagyvállalati adattároló eszközök piacát azzal, hogy flash memórián alapulú meghajtókat is elérhetővé tett a csúcskategóriás Symmetrix DMX-4 tömbjében, amelyek később talán a CLARiiON és Celerra termékcsaládhoz is rendelhetők lesznek.

[HWSW] Az EMC szerényen csak annyit állít magáról, hogy örökre megváltoztatta a nagyvállalati adattároló eszközök piacát azzal, hogy flash memórián alapulú meghajtókat is elérhetővé tett a csúcskategóriás Symmetrix DMX-4 tömbjében, amelyek később talán a CLARiiON és Celerra termékcsaládhoz is rendelhetők lesznek.

Csúcsra járatva

A Symmetrix DMX-4 tömbökben ugyanúgy 73 és 146 gigabájtos flash meghajtók lesznek elérhetők, mint amekkora kapacitású SCSI vagy FC merevlemezekkel rendelhető az egység. Az EMC elképzelései szerint a flash meghajtók afféle nulladik szintű gyorstárként dolgoznának az FC meghajtókkal karöltve, és mivel a flash meghajtók sebessége és késleltetése töredéke a merevlemezekének, a használatukkal jelentős teljesítmény-növekedést lehet elérni.

A nagy tárolótömbök esetén megszokott jelenség, hogy a kapacitásuknak csak a töredéke van kihasználva, a vevők ugyanis a lehető legtöbb merevlemezt építettik be azért, hogy a párhuzamos írás-olvasás révén minél nagyobb teljesítményt tudjanak kisajtolni az eszközökből. Ez azonban rendkívül drága és energiapazarló módja a nagyobb sebesség elérésének. Az EMC szerint a flash drive-ok használatával jóval olcsóbban fokozható a teljesítmény még akkor is, ha egy EFD harmincszor annyiba kerül, mint egy azonos kapacitású FC merevlemez.

Az Enterprise Flash Drive-okat azokat a vállalatoknak szánja az EMC, amelyek már rendelkeznek DMX-4 tárolóval, és költséghatékonyan szeretnék a teljesítményét növelni. A gyártó elsősorban a pénzügyi szektor érdeklődésére számít, bár elismeri, viszonylag korlátozott lehet azoknak a köre, akik ilyen megoldást választanak majd, legfeljebb néhány ezerre tehető azon ügyfelek száma, akik flash meghajtót rendelnek majd a Symmatrix DMX-4-hez.

Kétmillió teljes írási cklus fáradás nélkül

Az Enterprise Flash Drive-ok (EFD) egycellás (single cell) flash memóriachipekre épülnek, amelyek az EMC szerint jóval gyorsabbak a memóriakártyákban alkalmazott multicellás flash chipeknél, viszont a kapacitásuk kisebb, így relatíve drágábbak is. Ráadásul -- állítja az EMC -- a flash memóriák fáradását elfedni hivatott wear-level algoritmusok hatékonyabban működnek egycellás környezetben mint a multicellás memóriáknál, ami a vállalat szerint konzumer technológia, nem alkalmas vállalati környezetben való alkalmazásra.

A fáradás nélkül kétmillió írási ciklust kibíró flash meghajtókat a kaliforniai STEC gyártja az EMC számára. A cég vezetője szerint az idén 50 millió dollár értékben adnak el vállalati szintű flash meghajtókat, de jövőre már 200 millió dolláros forgalomra számítanak ilyen termékekből. Az STEC a meghajtókhoz a flash chipeket a Samsungtól vásárolja. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelentsük, hamarosan a tárolópiac többi vezető gyártója is hasonló lépéssel rukkol majd elő, hogy befogják az EMC-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról